Fredagsmys- Rysk laxsoppa

Schilianka är en klassik rysk laxsoppa som passar så här års när primörerna fortfarande ligger i dvala, sommarfisken ännu inte landats och våren tvekar…Just i dag när askmolnet skymnmer sikten och tvingar ner mattransporterna på marken – ingen flygimporterad frukt, sallad och kryddor från Thailand. Tack och lov körs den norska laxen i lastbil till oss och inte som till USA med flyg. Hittills har det ”bara” varit en bättre klimatval men nu ser vi också att det minskar sårbarheten.

Lax är ju sannerligen nyttigt och ni som tvivlar på att det finns några långa Omega 3 fettyror i laxen ska veta att den har mer DHA och EPA än den viltfångade. Men som fredagsmysmat kanske detta inte spelar så stor roll.   

Soppan kokas  på ryskt vis med rotfrukter, tomatpuré, saltgurka, kapris och serveras med vitlökssmetana. Gör den antingen på färsk lax men även frysta portionsbitar är okey. Dessa blir alltid bäst om de tinas innan de tillagas. Snabbtina dem så här: Lös upp 1,5 msk vanligt bordsalt i 1 liter ljummet vatten. Ta bort plasten från laxbitar och låt dem tina i saltlaken. Efter 30 minuter är de tillräckligt tinade för att tillagas. Saltet gör att dem dessutom lättrimmade och fastare i konsistensen.

Det här behövs till 4 portioner: 400 g lax i hel bit eller 3-4 st frysta portionsbitar á 125 g, 1 liten purjolök, 1 morot, 1 skiva (150 g) kålrot, 2 potatisar, 1 stjälk selleri, 1 tärning fiskbuljong, 2 msk tomatpuré, 1 lagerblad, 2 mjölksyrejästa gurkor eller saltgurkor, några persiljestjälkar, 3 dl gröna ärter, 1,5 tsk torkad timjan, 2 msk kapris, 2 dl smetana eller matyoghurt  + pressad vitlök, persilja

  • Gör så här: Snitta och skölj purjolöken. Strimla den grovt. Skala och finstrimla moroten och kålrot. Skala och skär potatisen i lite större bitar. Strimla sellerin.
  • Lägg grönsakerna i en gryta. Smula över buljong, klicka i tomatpuré och späd med 3-4 dl vatten.
  • Koka upp och låt puttra under lock i 10 minuter.
  • Skär fisken ben- och skinnfri och dela i kuber. Skär gurkan i strimlor och finhacka persiljestjälkarna.
  • Lägg i soppan tillsammans med de gröna ärterna, smula över timjan och låt sjuda några minuter.
  • Strö över hackad persilja och kapris vid serveringen.
  • Servera med smetana/yoghurt smaksatt med pressad vitlök. Mörkt, gärna surdegsjäst bröd är gott till soppan.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: