Nej till Belgian Blue

Hur är det, frågade kvällens Aktuellt, finns kött av de s.k. monstertjuren Belgian Blue i svenska köttdiskar? Ja, visst blev svaret. Hur är det möjligt? Sedan flera år har de svenska butikskedjorna liksom  Kött- och charkföretagen klart sagt nej till Belgien Blue.  

Men nu finns köttet här. Blegian Blue korsas in irländska kor och vi får resultatet i våra köttdiskar…Andra indvider kan smugglas ut i Sverige genom svenska uppfödare hävdar Torbjörn Esping, författare till boken ”Monstertjur till middag”.   Kanske inte i form av renrasiga Belgian Blue men korsningar. Och det är lika illa.

Varför ska man då säga nej till Belgian Blue – kolla hur de ser ut – med dubbla muskler på framförallt bakdelen. Belgian Blue är en mutation. Ett gentiskt fel har gjort att de har dubbla muskler. Det kan även uppträda på andra kreatur men här avlar man så att mutationen, missbildningen som veterinären i studion sa, består släktled efter släktled. Det ser inte bara illa, monsteriöst ut det medför också att korna inte kan kalva naturligt. Kalvarna är för stora. Kejsarsnitt krävs. Och det bara när det passar bonden och veterinären. Bukoperationer är inget man blir pigg av, inte ens kor. Det krävs veckor att läka såret i bakteriestinn ladugårdsmiljö…

Varför satsar man då på Belgian Blue och korsningar av dem? Det ger mycket mer kött och därmed bättre ekonomi. Köttet däremot lär inte vara något vidare. Svårt att möra och dessutom torrt.

Ingen välsignelse varken för oss eller korna. Och behöver vi verkligen mer segt och smaklöst kött. Bättre kvalitet för oss och korna istället…För oss som fortfarande äter ”sånt som har föräldrar”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: