Vårens första gröna soppa

På eftermiddagens vandring runt Järvafältet såg årets först fjärilar – först en mindre variant av nässelfjäril och en lysande gul citronfjäril. Nu är det vår jublade vi och strax efteråt hittade vi också tussilago och nässlor…I lilla radhusträdgården tittar nu också kirskålen fram. Så nu kan det bli nässel-kirskålssoppa med gräslök och förlorade ägg. Ofta tycker jag det är svårt att få ihop tillräckligt med nässlor och kirskål till en hel soppa. Då skarvar jag med fryst spenat eller fryst grönkål. Och faktiskt tycker jag att det blir minst lika gott ju fler olika sorters gröna blad jag kan stoppa i…Är det att svära i kyrkan eller? Men sak är i allfall klart har du inte tillgång till någon lakrsismakande kirskål spetsa soppan med en eller två teskedar anis eller fänkål…

Bor du på Gotland gör du förstås kajpsoppa efter samma recept…

Det här behövs till 4 portioner: 1 liter blandad blad av kirskål och nässlor, 250 fryst spenat och/eller grönkål, grönsaks- eller hönsbuljong (1 förpackning buljonggelé eller 1 tärning), 3 msk smör, 2 msk vetemjöl, 1 dl creme fraiche, ½ dl finhackad gräslök, salt, svartpepper

  • Gör så här: Rensa de färska bladen och skölj i flera vatten. Låt spenaten och grönkålen tina något.
  • Koka upp ½ liter buljong (vatten+ buljongelé). Lägg in de gröna bladen,  pressa ihop och koka upp. Låt koka på svag värme i 3-4 minuter.
  • Sila av kokaspadet (spar de) och mixa det gröna bladen fint.
  • Smält smöret i en kastrull som rymmer hela rätten. Rör i mjölet och späd med kokspadet. Koka upp under vispning.
  • Lägg i de hackade bladen, de djupfrysta grönsakerna och gräslöken. Koka upp under omrörning och låt koka i ett par tre minuter.
  • Rör ned creme fraiche  occh smaka av med salt och peppar.

Servera med ägghalvor eller med förlorade ägg som du gör så här: Häll upp vatten i en stek- eller traktörpanna till 4-5 cm. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp. Sänk tills vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt ägget därefter glida ner i vattnet. Gör likadant med de övriga äggen. När vitan stelnat och knutit sig runt gulan tar du upp äggen ett och ett med en hålslev.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: