Bättre, billigare kött: Släpp ut tjurarna

 En av myterna om svensk djurhållning är att alla djur får gå ute på sommaren. Betestvånget är en lag med stora hål. Så är det förstås inte. Varken grisar, kycklingar eller ens alla kavlar och tjurar får njuta sommarbete. Många mjölkkor hålls inne till absolut sista dag som lagen tillåter i juni. Värst är tycker jag trots allt tjurhanteringen. Runt 70 % av allt svensk nötkött som vi äter kommer från 18 månaders ungtjurar som enligt lagen om betestvång inte behöver släppas ut på bete. En hel del får gå ute men långt ifrån alla. Utan de lever hela livet inomhus och äter till stor de kraftfoder dvs. importmajs och importsoja samt vete.

Anledning uppges vara ekonomin. Det är fördyrt att ha djuren betandes utomhus. Ny och upplysande forskning från SLU motsäger detta. Det är bättre ekonomi att kastrera tjurarna och låta dem beta naturbete. Stutarna får dessutom mycket bättre kött. Hålls de till 30 månader på mycket stor andel grovfoder och bete får de ett smakrikt och marmorerat kött helt överlägset kött från 18 månaders sojauppfödda tjurkalvar.  

Att de det dessutom är betydligt klimat- och miljövänligare behöver jag väl inte tillägga. Hellre öppna betande hagar än stora stall av ungtjurar som käkar soja från nedhuggen regnskog i Amazonas.  

Bra djuruppfödning, bättre ekonomi för bönderna och bättre köttkvalitet går alltså hand i hand.    

Blev du intresserad: Läs denna spännande rapport från SLU av Anna Hessle, Frida Dahlström, Karin Wallin

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

3 svar to “Bättre, billigare kött: Släpp ut tjurarna”

 1. Gela Says:

  Bra att någon (Du) öppnar ögonen för vad som händer här hemma. Mera sånt./Gela

 2. Fundera Says:

  Är det en förutsättning att betesmarkerna som används är ersättningsberättigade naturbetesmarker för att det ska bli bättre ekonomi?

 3. lottabrinck Says:

  Miljöersättning för naturbetesmarker behövs det är helt klart men samtidigt måste man vara medveten om att allt jordbruk inom EU.s styrs av ersättningar, stöd och olika skatter. Vilka uppfödningsmetoder som använts kan alltså påverkas. Vi får det kött och den köttuppfödning vi betalar för.

  Brist på ersättning för naturbeten missgynnar förstås inomhustjurar men sådan uppfödning gynnas av lågt, underpris på importgrödor (vår stora ”skuggarealer” i andra länder känns inte bra tycker jag) och slopandet av avgiften på konstgödsel…Samtidigt som skatten på bränsle slår hårt mot jordbruk som använder sig av eget odlat grovfoder typ hö och ensilage.

  När det gäller jordbruksekonomi får man vad man betalar för…

  Men läs länken. Forskarna är förstås mycket bättre på detta än vad jag är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: