Findus svarar: Grönt i februari och augusti lika bra

 I gårdagens inlägg berättade jag om Findus jämförelse mellan färska och frysta grönsaker. Men jag tyckte de fanns några tvetydigheter när det gällde de färska grönsakerna. Hur påverkade transporterna det färska gröna för exempel. Snabbt som ögat har jag fått svar av Rolf Stegmark, forskningsansvarig på Findus. Mycket intressant. Så här skriver han: 

Skillnader på färska grönsaker köpta i februari respektive augusti?

Det fanns några skillnader men inga man kunde dra några relevanta slutsatser från utifrån den här undersökningen. Vad gäller vitamin C så låg färsk blomkål köpt i augusti på 68 mg/100g medan den i februari låg på 28 mg/100g. För broccoli erhölls däremot 0 mg/100g i augusti och 37 mg/100 g i februari. Vad gäller gröna bönor och spenat erhölls samma vitamin C halter för de två månaderna. 

Vad gäller folsyra och vitamin A erhölls genomgående lägre halter i februari. För vitamin E erhölls mycket högre halter för den som köpts i februari (2,9 respektive 1,5).

Betydelse av ursprung och transportens längd för färska grönsaker?

Färsk broccoli och blomkål som köptes i augusti kom från Sverige. I februari kom dessa grönsaker från Spanien respektive Italien. Tid och lagringstemperatur är av större betydelse än ursprung i sig. Naturligtvis borde det vara lättare att uppnå kort tid mellan skörd och konsumtion när odlingen sker i Sverige. 

Järn i spenat.

All köpt färsk spenat var packad i plastpåsar. I februari kom den från Spanien medan i augusti kom den från Sverige respektive Danmark. När vi analyserade inköpt spenat utan tvättning låg värdena mellan 2,7 och 5,1 mg/100g. Högst värde erhölls för augusti-spenat. Vi vet inte om den färska spenaten kom från friland eller växthus.

 Vi blev dock förvånade över de höga halterna. Därför gjorde vi nya analyser efter sköljning och då blev halterna betydligt lägre (0,9 mg/100g).

Så här långt Rolf Stegmark och nu till mina funderingar.

 För det första vad hade odlaren, grossisten, butiken gjort med den stackars svenska broccoli som köptes i augusti och som inte innehöll några C-vitaminer alls? Allt svenskt är inte bättre…Något som vi sällan pratar om är att bra näringsinnehåll är en kvalitetsfaktor av betydelse. Visserligen är väl broccoli gott men nog är det väl trist att den svenska närodlade och troligtvis närskördade inte innehåll några C-vitaminer? 

Kan det också ha med sort att göra? Varför blir svaret alltid GMO när man försöker påpeka att det vore väl bra att också välja sort utifrån näringsinnehåll och inte bara snabbväxande grödor som ger stor skörd. Än så länge har aldrig  GMO varit lösningen för den som vill ha fler sorter med skilda egenskaper och bättre näringsinnehåll.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: