Korngrynssoppa med basilika

När våren tvekar och fortsätter att hålla oss i en köldhårt grepp längtar åtminstone jag efter varm soppa. En soppdag i veckan tillhör min vardagsrutin…men det var längesedan jag gjorde den här soppan. Det är synd, så god som den är.

Det här behövs till 4 portioner: 1 dl korngryn, 1 Fond ”du chef – chicken” eller 1 tärning grönsaksbuljong, 1 liter vatten, 1 klyfta vitkål (75 g), 1 gul lök, 1 stor morot, 1 stor potatis, 1 stjälk selleri eller 1 liten bit rotselleri, 1 liten zucchini (250 g), 1 burk (400 g) hela tomater, 2 dl gröna ärter, 3 msk pesto, salt, peppar

  • Gör så här: Koka korngrynen i kycklingbuljong och 1 liter vatten  i 20 minuter. Använd en gryta som rymmer hela soppan.
  • Förbered grönsakerna under tiden: Strimla vitkålen, skala och hacka lök, morot och potatis. Strimla sellerin och skär zucchini i halvmånar.
  • Efter d 20 minuterna är det dags att lägga i alla grönsaker utom ärterna och låta soppan koka i ytterligare 15 – 20 minuter tills grönsakerna och korngrynen är mjuka.
  • Tillsätt ärterna och vänd ner peston.
  • Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Tips: En snabb, god och förenklad pesto gör du så här: Mixa en kruka basilika med 2 skivade vitlöksklyftor och ½ dl riven parmesanost. Droppa i 6 msk- 1 dl fin olivolja medan maskinen går. Peston klarar sig en vecka i kylen om du undviker att smaka av peston med pekfingret eller med en sked som du slickat på…

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: