Äggxtra

Påsken är en härlig mathelg utan julens alla måsten och alla vi som älskar sillinläggningar, janssons frestelse, gravad lax får fullt upp. Det enda som absolut måste finnas på ett påskbord är ägg. Detta suveräna livsmedel som innehåller de mesta i näringsväg och dessutom är perfekt förpackat. Få övriga färska livsmedel har så lång hållbarhet som ägg. Dessutom vilket annat livsmedel håller sig bättre i rått tillstånd än kokt?

Så här kommer några äggfakta:

  • Hållbarheten för råa ägg i kyla är ungefär en månad längre än vad som står på förpackningen. Bäst före dagen anger förvaring i rumsvärme!
  • Gamla ägg flyter. Om ägget flyter till ytan i en vattenskål är det troligtvis för gammalt. Det beror på att den luftblåsa som finns i ägg blir större ju äldre ägget är och tills sist blir det en ”flytkudde” som ägget flyter på.
  • Andra gamla knep är att känna på ägget och se om det är varmt, ljummet trots att det ligger i kylskåp
  • Välj ett ägg märkt med en nolla (0) om du vill ha ekologiska ägg.
  • SE står för svenska ägg
  • Bruna höns ger bruna ägg, vita höns vita ägg medan gamla lantraser som Hedemorahöns får ägg som är ljusgröna till svagt spräckliga… 
  • Är äggen svåra att skala? Eller går de inte att vispa till skummande sockerkaksmet? De är för färska. Låt ligga framme i vårsolen någon dag så ”snabbmognar” de. Detta är väl sällan ett problem om man inte har egna höns eller köper dagsfärska av grannen.
  • Mjukkokta ägg (lös gula och hård vita) får du om du kokar 5 minuter från det att vattnet kokat upp (lägg äggen i kallt vatten).
  • Hårdkokta blir de efter 8 minuter (9 om de är mycket stora).
  • Löskokta, både rinnande vita och gula, tag äggen efter 3 minuter.
  • Bästa äggröran gör du så här: Vispa lätt upp 7 ägg med ½ dl grädde,  25 g smör i små kuber, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar.  Smält 1-2 msk smör i en kastrull. Häll på äggsmeten, sänk värmen och rör/vispa tills äggsmeten stelnat. Drag från värmen, låt svalna några minuter och rör i en äggula.
  • Bästa sättet att servera äggröra: För dela äggröran i tomma äggskal. Lägg på en klick rom eller algkaviar, stick i några strån gräslök och strö över lite grovmalen svartpeppar. 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: