Sila sockermygg och svälja godiskameler

I ett intressant och tankeväckande inlägg i Dn föreslår ett antal ledande fetmaforskare och behandlande läkare en skatt på godis och läsk. En skatt som kan bekosta en sänkning av skatten på frukt och grönsaker. En sockerväxling med andra ord. 

Med tanke på att vi slickar i oss 17 kilo godis och halsar 90 liter läsk per skalle om året så skulle vi på detta sätt fånga upp stora delar av vår sockerkonsumention. Mellan tummen och pekfingret motsvarar konsumentionen av läsk och godis 18-19 kilo rent socker om året! Med tanke på att svenskens totalkonsumention (allt socker som används i hemmen och av indistrun + i importvaror)  av socker är 39 kilo om året är alltså godis och läsk de största sockerbovarna.

Så de allra flesta av oss kan sluta leta osynliga sockerfällor i skinka, ketchup, sill, senap, mjukt bröd och var alla dessa antisocker fanatiker letar det ”dödliga” sockret. Jag gillar inte heller söt ketchup och söta bröd. Men det är inte här det största problemet ligger.  Utan se  upp med godis, läsk och den sockerstinna glassens 11 kilo per pers och år samt sötebrödet dvs. kakor, bullar, tårtor osv som vi äter 18 kg av… 

Och vad de allra flesta inte insett är att den totala sockerkonsumentionen gått ner från 50 kilo 1950 till just 39 kilo år 2007. Och att den går ner år från år…Inom vissa hälsokretsar sprids tesen att vi för 50 år sedan nästan inte åt något socker alls… Vi kanske äter sötare mat, men det är en annan sak. Det naturliga sockret i juicen, smoothierna, den torkade frukten och den artificiella sötman från sötningsmedel finns ju inte med här. Medan 50-talets socker i saften och sylten räknas med. Läs jordbruksverkets spännande statistik.

Nu ska jag blanda min alldeles egna senapsill av härligt söt senap som smakar så bra till påskens ägg. Däremot hoppar jag ikväll som jag brukar göra den söta kakan, glassen och godiset. Recept på senapssill hittar du här

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Sila sockermygg och svälja godiskameler”

 1. Louise Ungerth Says:

  Jag håller med Lotta. Faktiskt har sockerkonsumtionen minskat något de senaste åren vilket sällan nämns i debatten. Jag har också skrivit om lite om Stephan Rössners m fl debattinlägg.
  http://louisekonsumentkoll.se/skatt-pa-godis-och-lask-nja/

 2. lottabrinck Says:

  Sockerkonsumentionen har faktiskt gått ner 20 % sedan 1950! Sockret i maten är knappst något stort problem längre om man räknar bort söta flingor och söt yoghurt.
  Som vanligt är det all detta som inte är mat som ställer till det: godis, läsk, kaffebröd, konditorivaror, glass…

  För flera år sedan gjorde jag en uträkning i Råd&Rön och fick fram att om vi halverade denna konsumention och dessutom halverade ätande av chips, dessertost och grädde (dessa två har mer än fördubblats de senaste åren) skulle vi gå ned 17 kilo påer person och år!
  Ingen dålig bantningsmetod med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: