Farligt med kosttillskott?

Trots stämningen till konsumentverket fortsätter hälsokostkedjan Life med sina skrämselannonser om att näringsvärdet sjunker i frukt och grönt. Osunt.

Var på spännande seminarium med ”Svensk egenvård*” i veckan och där visade professorn i nutritionsepidemilogi  Alicja Wolk med all önskad tydlighet att kosttillskott är bara bra för den som har brist. Många undersökningar visar inget resultat efter intag av olika vitamin- och mineralmedel medan ett antal undersökningar visar att man blir sjukare av kosttillskott. Hon visade på undersökningar som visar att för mycket Vitamin-A ger ökad risk för benskörhet och för mycket vitamin- C (500 -1000 mg) ökar riskerna för grå starr. Med andra ord ett daglig intag av en brustablett vitamin-C ger sämre syn! Även för mycket betakaroten och vitamin-E ger ökad dödligheten.  

Alltså ta inga kosttillskott för säkerhetsskull och framförallt inte för stora mängder. Käka mera grönt om du vill leva bra.

P.s. Vitamin-D tillskott liksom folsyra är undantag från denna regel menar jag. Vitamin-D finns det en brist av under vintern och de övre gränserna för skadligt intag är mycket, mycket höga och de finns vetenskapliga belägg för att folysra skyddar mot missbildningar. Så ät folsyratillägg om du vill bli eller är gravid.

* Svensk Egenvård är en samarbetsorganisation för tillverkare av växtbaserad tillskott och mediciner som säljs i häloskost och på apotek. Läs mer om dem här

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

3 svar to “Farligt med kosttillskott?”

 1. Anders Says:

  Det som är kul i Summeringen på den presentationen är där det står ”De som äter varierad kost behöver inte kostillskott, maten täcker näringsbehovet.” Men det står inget om VAD som är varierad kost!??!? Är det McDonals, läsk, pizza, färdiglagade maträtter som ligger och väntar i frysen på att bli uppvärmd. Eller är det tallriks modellen? Och hur ser faktiskt tallriks modellen ut idag? Den tallriken är ett antal gånger större än den vi lärde oss i skolan när vi var yngre pga av mindre näring i maten vi får i oss idag.
  Men hon säger även att de som har bristfällig kost har nytta av kosttillskott! Det var intressant, hur många är det som har bristfällig kost idag…handen på hjärtat? En hel del skulle jag tro, så mycket pengar som läggs på snabbmat idag!

  Alltså, ta kosttillskott om du vill vara säker på att få i dig tillräckligt med näring för din kropp. Tänk på att det är olika från person till person, en mer aktiv person behöver mer ”bensin” i kroppen! Och tänk på att inte tanka disel i en el bil!

  För att avsluta detta inlägg vill jag ställa 3 frågor till er alla som är så emot kost tillskott, både privat personer och livsmedelsvärk mfl. Om det nu är så farligt med kost tillskott som ni säger! 1. Hur många personer i världen har dött pga överdosering av kost tillskott? 2. Hur många personer i världen har dött av matförgiftning? 3. Hur många personer i världen har dött från biverkningar från läkemedel? Är kost tillskott verkligen så farligt!?

 2. lottabrinck Says:

  Jämfört med kvicksilver är inte asenik så himla giftigt. Men det gör ju inte att man ska äta arsenik.

  Att säga ja till kosttillskott ”för säkershets skull” bara för att läkemedel kan ge svåra biverkningar är en rejäl tankevurpa. Verksamma kosttillskott kan ge obalans om man inte har en dokumenterad brist. I vissa fall vara var direkt skadliga.

  Vill du må bra så använd dina pengar till mera grönsaker och fisk. Kosttillskott ger ensidig näring och ingen mättnad. Pizza går mycket bra at kombinera med kosttillskott med den som istället äter grönt och fisk får inte plats med pizza på talllriken.

 3. Vitaminvatten – Nej, tack « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] är snarare skadligt än nyttigt. Som jag skrev tidigare här på bloggen är det farligt med extra tillskott. Ensidig högt intag av vitaminer, antioxidanter, mineraler och andra hälsoämnen stör upptaget […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: