Fredagsmysmat: Röding med citronaioli

Svenskodlad röding finns nu av mycket bra kvalitet i fiskbutiker och välsorterade fiskdiskar landet runt. Till er alla som är skeptiska till odling av fisk kan jag säga att röding kan odlas i näringsfattiga vatten, ex. kraftverksdammar och förbättra miljön! Spillet och gödslet från odlingarna göder annan fisk från vattnets naturliga ursprungliga fauna. Det blir nästan frågan om en resturation av vattenmiljön. Dessutom ger odlingarna jobb i trakter där arbetslösheten är stor och nyttig fisk.

Men framförallt så är även den odlade rödingen jättegod. Nu så här en fredag köper jag röding, ber fiskdisken filea den men behålla skinnet och serverar den med en hemrörd aioli spetsad med riven citron, kokta haricots verts (de frysta är jättebra!) och kokt, gärna pressad potatis. Och till det en riktigt sval chardonnay.Var på en pressjippo för amerikanska ”Turntable” och den var bra och mycket prisvärd men jag det blir nog trots allt en ekologisk chadonnay. Argentinska Trapiche är en favorit hemma hos oss och det är alltid trevligt med ekologiska alternativ.

Den här behövs till 4 portioner: 2 färska rödingar á 350-400 g, oliv- eller rapsolja, salt, peppar. Aioli: 2 äggulor, 1 vitlöksklyfta, 2 dl rapsolja, salt, peppar, skal av ½ citron + 1 msk perrad citron

  • Gör så här: Ta fram ägg, rapsolja så att det blir rumsvarmt.
  • Skölj fisken och om du inte fått den filead, dela fisken och skär bort ryggbenet och ev. kvarsittande ben. De allra minsta kan du låta sitta kvar de känns inte.
  • Fixa potatis, bönor och annat som behövs.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek med skinnsidan ned. Salta och peppra. Drag ner temperaturen rejält och stek tills köttsidan så gott som stelnat helt. Du behöver alltså inte steka på köttsidan.
  • Gör under tiden aiolin. Blanda äggulor, pressad vitlök och ½ tsk salt. Tillsätt oljan droppvis medan du vispar. Efter ett tag kan du öka till en tunn stråle.
  • Skölj, skrubba citronen och riv skal direkt ner i aiolin. Smaka av med pressad citron, peppar och kanske mer salt. 
Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: