Morot- och tomatsoppa med ingefära

Än har inte vintern riktigt släppt sitt grepp här i Kista, Norra Stockholm. Nätterna är kalla och dagarna grå. Det behövs varm soppa med eldig färg och smak. Varför inte en morotssoppa med ingefärssmak? En soppa full av många olika sorters karotenoider och andra verksamma hälsoämnen…

Det här behövs till 4 portioner: 2 stora morötter, 1 burk (400 g) krossade tomater, 1 stor gul lök, 2 stora vitlökklyftor, 2-2½ cm färsk ingefära, 2 msk olivolja,1 tärning grönsaks- eller kycklingbuljong eller buljonggelé

  • Gör så här: Skala morötterna, löken, vitlöken och ingefära. Skiva moroten tunt och hacka löksorter fint. Finriv ingefäran.
  • Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer hela soppan. Fräs morot, lök, vitlök och ingefära några minuter under omrörning och utan att grönsakerna ta färg.
  • Häll på tomater, buljong och lite vatten. Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
  • Mixa/vispa till mos och späd med kokande vatten till lagom soppkonsistens.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera soppan med ett garnityr som förlorade ägg, skalade räkor, strimlad tofu eller bara generöst med klippta basilikablad. Gott bröd är också ett måste till tycker jag.

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: