Odlad fisk bättre än vild?

Rykten går om att den odlade fisken, framförallt den norska laxen inte innehåller så mycket långa Omega 3 fettsyror (EPA + DHA) som tidigare. Att den är ett mycket sämre än det vilda laxen.

För det första den vilda arktiska laxen är på många håll utfiskningshotad och i våra svenska vatten innehåller den väldigt mycket av olika miljögifter, i första hand dioxin och PCB. Så höga halter att den inte längre kan ätas ohämmat av gravida, ammande och små barn.

När det gäller omega 3 halten kollar jag som alltid med professor Jana Pickova på SLU, expert på fett och djur-/fiskuppfödning. Vad hon inte vet är inte värt att veta. Återkommer mer exakt om hennes  tankar och slutstatser inför dagsläget och framtiden. Men vill länka till den visserligen 3,5 år gamla artikel i DN. Där Jana Pickova klart deklarerar att odlad norsk lax är nyttigast och har högst halt långa Omega 3 fettsyror. ”Den har mer än dubbelt så mycket omega-3-fett som den vilda laxen.  – Det beror på att den är så mycket fetare än den vilda laxen, säger Jana Pickova”.

Artikel länkar också till den ”Jama studie” som visar hur nyttigt det är med fisk.

Ps. För övrigt är Life annonsen som säger att halten omega 3 har halverats anmälts till konsumentombudsmannen för osaklighet. Övriga annonser i serien har Livsmedelsverket anmält.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

6 svar to “Odlad fisk bättre än vild?”

 1. Johan Says:

  Skulle aldrig sponsra den odlade fiskindustrin. Det är den som gör så att alla arter snart är utrotningshotade. Det går åt 2kg vild fisk för att få fram 1 kg odlad, änk på det ni som tycker odlad fisk är bra. Hela korallrev har dött pga närliggande fiskodlingar för fisken för för stora halter av bakterier vilket de inte klarar av samt alla fodlade fiskar behandlas av antibiotika redan som yngel. Låter detta bra?

 2. Livsmedelsverket anmäler Lifebutikernas annonser - Bra! | Louise Konsumentkoll Says:

  […] Här har Lotta Brinck bloggat klokt om Lifes annonser. Sprid inlägget: […]

 3. lottabrinck Says:

  Johan. Jag är den sista att förneka att det finns problem med fiskodling. Och det finns massor av förbättringar som snarast måste göras.
  Men tyvärr måste vi inse att drygt 50 % av all fisk odlas och mer blir det nog…Men odlad fisk är inte detsamma som sämre näringsvärde

  Och den norska laxodlingen anses nog trots allt som ganska schysst, även miljö- och klimatmässigt (ur energisynvinkel) : läs bla. här på min blogg:
  https://lottabrinck.wordpress.com/2009/12/18/norsk-lax-bra-klimatval/

  När du säger att det krävs 2 kilo fisk till 1 kilo odlad fisk är det förstås rätt men dels är det många gånger frågan om ”skärpfisk” fisk som inte äts av människor och jämför man hur mycket mat som går åt att föda en ko är det ganska lite. Men det behövs förstås att annat foder än fisk och där kan jag glädja dig med att det pågår mycket spännande forskning om vegetabiliskt foder som kan ges även till lax utan att mängden Omega 3 drastiskt försämras.

  Läs här tex:http://www.slu.se/?id=551&puff=316

  Och här om metoder som ger mer vild fisk i fiskodlingens närommråde:
  http://www.slu.se/?id=551&puff=384

 4. CrimsonAnna Says:

  Jag är nyfiken på din syn på mikrovågsugnar. Min pappa pratar om att man tappar så mycket näring. Hur ligger det till?

 5. jens nilsson Says:

  Hej Lotta . Kika gärna på detta om du gillar pasta och dessutom riktigt hälsosam pasta dessutom.
  http://www.foodmonitor.se/se/article.php?id=418785&context=74562

  Kontakta mig om du blir nyfiken på mer information.

  Vänliga hälsningar Jens Nilsson

 6. lottabrinck Says:

  Hallå Anna.
  När det gäller mikrovågsugnsupphettning har din pappa både rätt och fel Man ska inte upphetta modersmjölk. I detta fall är man rädd att den ojämna upphettning (som är ett problem inte bara i mikro) förstör många av enzymer och antikroppar som finns i modersmjöllken. Dessa ämnen dör iu temperaturer över 40-45 grader och det bölir det lätt när man ”bara” ljummar något.
  När det gäller grönsaker är mikron ett bra alternativ eftersom man slipper kokvattnet. För det stora problemet när det gäller kokning av grönsaker är att många vitaminer, mineraler är vattenlösliga (rinner ut i kokvattnet) och förstörs dessutom av vattnets syre. I mikro blir det en ”ångkokningseffekt”.
  Det har gjorts en hel del undersökningar vad gäller vitaminförluster och kokning och mikron brukar alltid hamna mycket bra.
  Själv tycker jag att mikron är bäst till frysta grönsaker coh att mjukakoka frukt i dess eget spad. O så förstås till att ta hand om rester och efterkoka steka, bryta rätter.
  Trevlig helg.
  Och Jens ska ta en titt har inte hunnit ännu, en mycket full vecka är ännu inte slut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: