Ännu mera våfflor: Äggvåfflor på syrad mjölk

För alla som vill ha traditionella äggvåfflor kommer är ett sådant recept också. Förr bakade man ofta pannkakor och våfflor på mjölk som höll på att surna. Obs. det är inte frågan om vår tids mjölk som har blivit så gammal i kylen att den smakar illa. Den är rutten utan snarare om fil eller yoghurt. Mjölksyrebakterier i vår omgivning (och i mjölken)syrar all mjölk som inte har upphettas och dessutom står varmt…

Jag tycker att såväl pannkakor som våfflor blir godare om man blandar ner lite fil, yoghurt istället för att enbart ta sötmjölk. En näve graham eller havrekli ger också extra smak och mustighet. Däremot hoppar jag förstås bakpulvret som många kokböcker och kockar envisas med att ha i smeten. Den bismaken förstör bara och försämrar näringsvärdet, b-vitamineran förstörs i den basiska miljön…Kanske något för Lifebutikerna att påpeka: Undvik filmjölkslimporna med bikarbonat och matmuffinsen med bakpulver.

Det här behövs till 8-10 laggar: 100 g smör eller 1 dl flytande maragrin (Ekologiska Klara är bäst), 3 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl, ½ tsk salt, 1 tsk socker, 3½ dl mjölk, 1 ½ dl fil eller naturell yoghurt, 2 stora ägg eller 3 små

  • Gör så här:  Smält smöret och låt det svalna något.
  • Rör ihop allt mjöl med salt och socker. Vispa i 2-3 dl av mjölken och vispa tills smeten är helt slät.
  • Vispa i resten av mjölken, filen och äggen. Rör ned det smälta smöret.
  • Pensla järnet med smält smör inför första grädddningen, därefter brukar det räcka med det fettet som finns i smeten. 

Tips: I många kokböcker har man det kloka rådet att man inte ska ”snabb kyla” det smälta smöret eftersom det inte blandar sig med smeten. Smälter du smöret i mikro blir det aldrig jättehett och du behöver földaktligen inte kyla det heller…

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: