Våfflor till alla

I morgon är det Marie bebådelsedag eller som man sa förr Vårfrudag vilket  i folkmun blev våffeldag. Tjuvstartar radan idag med ett recept på våfflor som passar alla! Det är utan ägg och kan göras både mjölk- och glutenfritt. Det blir en typ av riktigt frasiga våfflor. Frasigheten kommer sig av att smeten innehåller jäst och däremed kräver själva smeten en viss jästid för att funka. Räkna med att vispa ihop smeten 30 minuter innan den gräddas.

Vill du ha våffelorna laktosfria tag laktosfrimjölk. Är problemet däremot att någon är komjölksallergisk använd naturell soja- eller havredryck samt mjölkfritt margarin. Vetemjölet kan bytas mot bovetemjöl, majsmjöl eller glutenfritt specialmjöl om våfflorna ska vara glutenfria. 

Det här behövs till 8 laggar: 4 dl mjölk , 1/4 paket jäst, 1 tsk socker, 1 krm salt, 2 dl vetemjöl, 1 dl havrekli (kan ersättas med vetemjöl),  100 g smör

 • Gör så här:   Värm mjölken tills den är fingerljummen.
 • Smula i jästen och vispa i socker, salt.
 • Rör i mjölet och rör/vispa till en tjock slät smet.
 • Täck med ett ark papper och låt jäsa i 30 minuter.
 • Smält smöret och låt det svalna under tiden.
 • Rör i smöret när smetemn jäst klart och grädda till gyllengula frasiga våfflor. Vill du bevara frasigheten, undvik att stapla dem på varandra.
 • Servera med en god sylt eller varför inte frysta, tinande bär smaksatt med lite honung och en klick grädde. Apelsin skuren i skinnfria filéer serverad tillsammans med smetana och några droppar limoncello eller apeslinlikör är trevligt vuxen godis till våfflor.  
 • Istället för grädde kan du göra tofu av avrunnen sojadryck. 
Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “Våfflor till alla”

 1. Frida Says:

  Mmm, våfflor är alltid barnsligt gott! Men är inte Våfrudagen först på torsdag? 🙂

 2. lottabrinck Says:

  Helt rätt. Den egentliga Vårfrudagen inträffar på torsdag men den kyrkliga är idag. I de stora nedläggningaran av olika rörliga helger försvann även Marie Bebb från en fast dag till och närmaste helg.
  När man pratar om att vi har så mycket ledigt nu för tiden glömmer man bort att antalet helger blir färre och färre för varje århundraden. Med reformationen försvann alla helgons olika födelsedagar, sedan på 1700-talet ”tredje dagar” typ tredjedag jul och tredjedag påsk. Och vi med rötter på landsbyggden vet att under artonhundratalet var tiden mellan juldagen och trettondagen än enda stor lång ledighet från allt som absolut inte var nödvändigt. Det var då alla som jobbade borta från byn kom hem…
  På 1900-talet försvann ju midsommardagen dvs. Johannes Döpares dag som rörlig helg och nu senast slopade man ju annandag pingst.
  Fast semester för vanliga människor är förstås en nytt påfund.

 3. Våffeldagen närmar sig « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] gör man vanligtvis utav en pannkaksmet med ägg, mjölk och vetemjöl eller varför inte göra äggfria våfflor  (också veganvariant) med havrekli i smeten? Istället för ägg används vanlig jäst som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: