Mer grönt och mindre kosttillskott

Diskussionen om att den moderna maten har tappat i näringsvärde är inte ett ny och handlar inte bara om hälsokostkedjan Lifes annonser. I råd&rön nr 6 2008 skrev jag en artikel – Vi äter bättre trots larmrapporter. (om sjunkande näringsvärde) .

När jag skrapade på ytan visade sig att larmrapporterna om sänkt näringsvärde inte riktigt höll.

Några exempel: Svenskt konsumentvetemjöl har fått bättre näringsvärde – visserligen varierar gluten och proteinhalt med vädret men halterna av mineraler och spårämnen har ökat på senare år medan miljögiftsrester som kadmiun och bly gått ned. Däremot har rågmjölet fått sämre näringsvärde. Samma sak gäller faktiskt också det danska rågbrödet. I Danmark undersöker man även näringshalten i färdiga livsmedel var femte år sedan 1983. Men försämringen av det danska rågbrödet oroar inte danska myndigheter lika mycket som att danskarna gått över från fulkornrågbröd till vitt vetebröd. Denna kostomläggning är ett betydligt större hot mot folkhälsan…

I samma artikel intervjuade jag docent Kirsten Brandt på Universitet i Newcastle. Hon anses var den ledande experten när det gäller näringsmässiga fördelar med ekoodling.  Kirsten Brandt var ganska övertygad om att ekologiska livsmedel är nyttigare men entydiga bevis finns inte. Men som hon sa: För femtio år hade vi inte heller bevis för att rökning var skadligt. Hon bygger sin hypotes på att en ökning av frukt och grönt konsumentionen från 250 gram om dagen till 400 gram förlänger livet med 1,3 år. Samma effekt fanns inte om man byter motsvarande ökning av vitaminer och mineraler mot tabletter.  Det måste alltså finnas en faktor X i frukt och grönt som också bidrar till hälsan.

Idag är de flesta överens om denna faktor X är vad vi kallar sekundära växtmetaboliter som t.ex olika antioxidanter och andra skyddsämnen. Kirsten Brandt och hennes forskarkollegior såg också att det ekologiskt odlade innehöll 10-50 % mer sekundära växtmetaboliter. Förklaringen anses bero på mindre mängd gödning och därför långsammare tillväxt men även att ekologiskt odlade grönsaker måste bilda olika skyddsämnen för att klara attacker av tex.  skadeinsekter. Det ekologiskt odlade har också lägre vattenhalt ex. 90 g ekotomater ger lika mycket vitaminer och mineraler ”mellan tummen och pekfingret” som 100 g konventionellt odlade. Så hellre mycket konventionellt odlat än lite eko. 

Kirsten Brandt menade också att 95 % av befolkningen i den rika världen får tillräckligt med vitaminer och mineraler. Med två undantag: Folsyra och selen. Den som äter mycket frukt och grönt brukar få i sig mycket folsyra medan selen kan, och kanske till och med bör tillföras via gödsel.

Läs också gärna också på SLV.s hemsida om  ”är svensk mat näringsfattig” och en sammanfattning om tomater här: Sommarens körsbärstomater är bäst. Och mitt förra inlägg så förstår du mer vad jag menar.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Ett svar to “Mer grönt och mindre kosttillskott”

  1. Louise Ungerth Says:

    Tack för denna resumé. Lärorikt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: