Kosttillskott ingen lösning

När jag surfar runt ser jag snabbt att det är inte bara  jag som sett och satt hälsokostkedjan ”Lifes” annons i halsen. (Se bland annat Louises Konsumentkoll.) I annonsen uppmanar Life oss att komplettera vår dagliga mat med kosttillskott i form av vitaminer, antioxidanter, mineraler och ja, jag vet inte allt. Skälet är att vår mat uppges innehålla mindre näring än på 30-talet.  Det moderna jordbruket har lakat ut jordarna och allt det gröna har därmed mist sin ”växtkraft”.

Det här bara delvis sant. Visst, många jordar är i sämre skick. Det finns det nog belägg för.   Desto mer man tar ut ju mer måste man tillföra och vi är dåliga på att återföra näring till jordbruksmarken. Det är dåligt ställt med kretsloppet.

Men därifrån att säga att maten innehåller sämre med näring är tveksamt. Vi odlar idag andra sorter, somliga är mer näringsrika medan andra är mer fattiga på näring. Ökad, bättre näring är sällan något som prioritreras framför ökade skördar. Snabbodlade grödor har ofta högre vattenhalt och därmed har de sämre näringsvärde per 100 g. Vissa näringsämnen som selen tas upp i slutet av växtperioden och det talar också för gamla tiders odlingsmetoder. Men glöm inte allt svinn, näringsförluster och skadlig påverkan p.g.a dåliga lagringsmöjligheter och att maten lagrades halvårsvis, ja helårsvis. Förutom att maten inte räckte. För glöm inte att 30-40 talets Sverige, om det är det som hyllas, var en tid där många inte åt sig mätta och där färsk mat var en lyx. Även på 50 och 60-talet tror jag att vi åt mindre färska grönsaker, frukter än vad vi gör idag. Sockerkonsumtionen var i alla fall högre.

Det värsta med annonsen är trots allt ändå att Life ser kosttillskott som lösningen! Det går inte att genom kosttillskott på långt när få så mycket och en sådan fullständig täckning av olika vitaminer, mineraler, antioxidanter och alla de tusentals, kanske tiotusentals olika kända och okända s.k. sekundära växtmetaboliter som finns i olika former av grönsaker, rotfrukter, lök, kål, baljväxter, frukt, bär men också i fullkornsprodukter. Och har ”Lifes copywriters” hört talas om det faktum att en ensidig överkonsumention av några få vitaminer, antioxidanter hindrar upptaget av andra antioxidanter, vitaminer och hälsoämnen.

Balans är något som finns in vivo, i naturens produkter men mycket sällan in vitro, på labb- och pillernivå.    

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

4 svar to “Kosttillskott ingen lösning”

 1. Anders Says:

  Kort sagt… maten inehåller mindre näringsämnen än vad den gjort tidigare… det är skrämmande tycker i alla fall jag. Talriksmodellen ser inte ut på samma sätt idag som den gjorde för 10-20 år sedan, den tallriken är mycket större. För att få i oss samma näring från 1 potatis för 15 år sedan så kanske vi måste äta 2 idag. Om det skulle vara så för all mat, då kommer jag bli väldigt mät och inte speciellt sunt heller.
  Det är ju inte någon som säger att vi ska ersätta maten med piller så det förstår jag inte var du får ifrån, det handlar om att kompletera den ”dåliga” mat vi äter idag med naturliga vitamin och mineral tillskott. De äpplen som du köper i butiken idag, när är de plockade från sina träd?

 2. lottabrinck Says:

  Det går inte att komplettera med kosttillskott även om dessa är s.k. naturliga. Det är jag helt övertygad om. Inte innehåller dessa allt som frukten och grönsaker gör. Läs nästa inlägg på denna blogg också.

  Och jag skulle vilja ha undersökningen som visar att potatis har förlorat 50 % av sitt näringsvärde på 15 år…

  De enda tillskott som jag kan tänka mig är vitamin-D och jod, det senare i form av berikning.

 3. Anders Says:

  Så du säger att det inte går…. men tusentals andra forskningar säger tvärtemot vad du menar. Hur är det med Omega-3, zink, krom, magnesium, järn…. det du hittar i kosttillskott är detsamma du har i maten. Naturligt är naturligt.

 4. lottabrinck Says:

  Fisk är så mycket mer än Omega-3. Det är också protein, vitamin-D, jod, spårämnen. Det finns fler undersökningar som bevisar fiskens nyttighet än nödvändigheten av just Omega-3.
  Alla mineraler behöver andra ämnen för att kunna tas upp och omsättas i kroppen. En bunt mineraler i tablettform har inte samma positiva effekt som mat med mineralerna i naturlig omgivning. Se nästa notis!
  Det var på sextiotalt vi trodde att maten kunde ersättas med ett piller. Nu vet vi bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: