Grekisk valnötsbröd

Soppdags baka ett härligt segt bröd med mustig smak och svagt roströd färg av valnötter och valnötsolja.  Det är verkligen häftigt att se vilken fin färg valnötsoljan ger…Ett bröd  som passar inta bara till soppa, sallad utan också som buffé bröd tillsammans med goda ostar. Yoghurten ger det en aning syrlighet, får degen att jäsa bättre och ökar hållbarheten något.

Det här behövs till 1 stor fläta: 5 dl naturell lättyoghurt eller vassla, 1 paket (50 g) jäst, 100 g  (ca. 1,5 dl) valnötskärnor, 3 msk valnötsolja, 2 tsk salt, 1 liter rågsikt, 1–2 dl kornmjöl 

  • Gör så här: Ljumma yoghurten något, tills den är knappt fingerljummet. Rör i jästen.
  • Hacka hälften av valnötterna ganska fint och låt resten av nötkärnorna vara hela. Rör ned i degspadet tillsammans med oljan.
  • Tillsätt rågsikt samt den mindre mängden kornmjöl. Arbeta kraftigt och länge, minst 10 minuter med köksmaskin, elvisp eller 15 minuter förhand. Tillsättsalt,  mer mjöl om degen är alltför kladdig och arbeta ytterligare några minuter.
  •  Täck med en bakduk och låt jäsa till knapp dubbel storlek. Det tar ca 45 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bord, knåda några kraftiga tag. Dela degen i tre delar och rulla varje del till en sträng ca 30 cm lång. Fläta ihop till en fläta. Picka flätan med en vass kniv och täck med bakduk.
  • Värm ugnen till 250 grader.
  • När degen snabb reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret är det dags att grädda brödet. Har brödet börja krackelera är det hög tid att sätta brödet i ugnen.
  • Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen, vrid ner värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
  • Låt brödet vila tills det svalnat innan du skär upp det.

Ps. Valnötter härsknar mycket lätt och den bästa smaken har alldeles nyknäckta nötter…

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: