Apropå holländska tomater: Varför är det alltid vi som ska stå för fiolerna?

Ännu ett avsnitt av serien ”Matens pris” har sänts . Det här handlar om paprikaodling i Holland

Växthusodling ger närstan alltid stora miljöproblem men den holländska ”året om odlingen” är rena rama katastrofen för miljön, klimatet och smaken på paprikorna… man kan åka mycket bil om man använde den olja som krävs för att odla ett kilo tomat i holländska uppvärmda växthus.

Det är förstås ingen nyhet att den holländska kräver 10 mer energi än den spanska och att de holländska CO2 utsläppen är jättelika. Det kanske mest  förfärliga i kråksången är att den holländska odlingen cashar in väldiga mängder av bidrag från EU och att den holländska staten subventionerar genom att ge rabatt på energiskatten.

Mycket trött blir jag när jag hör de vanligtvis mycket förnuftiga EU-parlamentarikerna Lena Ek och Carl Schlyter. De ser ingen  möjligheten att få EU att ta bort stödet och arbetar istället för en märkning där vi konsumenter ska ha möjlighet att välja bort de värsta klimatbovarna. Visserligen till ett högre pris på varan men det kan det väl vara värt eller? 

Varför ska vi konsumenter alltid ta ansvaret och kostnaden? Först betalar vi massor via skattsedeln till EU för en jordbrukspolitik som inte ger den mat vi vill ha och sedan ska vi också betala extra för att få det miljövänligare alternativet vi vill ha. Varför är det alltid svårare och mer kostsamt att vara klimatsmart? Varför har vi inte en reell chans att välja?

Kan man inte gå ur EU:s jordspolitik på samma sätt som många går ur svenska kyrkan?

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Apropå holländska tomater: Varför är det alltid vi som ska stå för fiolerna?”

  1. Gela Says:

    Du tar upp så bra saker. I vårt hem har jag försökt i mångt och mycket lära mig att göra mat enligt säsong. Blir mycket soppor för tillfället. Paprikor är nästan portförbjudna just nu. Men det slank ner två¨tomater för några veckor sen. När vi lyxade till det med tacos… Ha en fin dag. /Gela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: