Rågbröd med hela korn

Stora köksmaskin har rasat ihop efter över trettioårs om inte daglig så veckoanvändning. Mycket matbröd har den knådat till högljutt gnissel och vackert bajsgul och brun är den. Tror det var 1977 eller 78 som vi köpte den. Så nu är jag hänvisad till en elvisp när det är dags att knåda brödet. Det går det också. Bara man har tålamod och knådar över 10 minuter brukar det går bra och dessutom inte har för stor deg.   

Brukar använda vasslan från avrunnen yoghurt som degspad. Till den här satsen har jag nog använt 4 dl vassla. Det är lite på en höft men ett tillräckligt bra riktmärke. Disklat som jag är brukar jag låta vasslan rinna ner i en burk 2 dl grovt rågmjöl och nu sist också med hela 2 dl hela rågkorn. Jag häller sammanlagt 6 dl mild lättyoghurt (ekologisk) genom en stor kaffetratt med pappersfilter och låter rinna ner i burken med rågmjöl, rågkorn. Efter 4-5 timmar har det mesta vasslan (4 dl) runnit av. Självklart kan du göra på annat sätt. Räkna då med 3,5 dl hela blötlagda rågkorn, 2 dl grovt rågmjöl + 3 dl vassla eller vatten.

Jag brukar låta rågmjölet, rågkornen stå och syra i vasslan i ett dygn. Gärna längre då blir syran mer påtaglig och blandningen börjar bubbla som till en äkta surdeg.

Sedan bakar jag ut som vanligt. Tillsätter 1/4 paket jäst, , 1 msk kummin, 2 msk rapsolja och 6 dl vetemjölspecial. Arbetar med elvsip i 10 minuter och tillsätter 2 tsk salt och arbetar i ytterligare 3 minuter. Jäser övrtäckt i 90 minuter. Arbetar lätt på mjölat bakbord och låter jäsa i korg i ca. 30 minuter tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck.

Häller upp degen på het plåt. Gräddar 10 minuter i 275 grader, sänker till 200 grader och gräddar i ytterligare 35 minuter (de sista 10 minuterna med avstängd ugn).

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Rågbröd med hela korn”

 1. gunilla Says:

  Ska absolut pröva ditt recept.

 2. CrimsonAnna Says:

  Intressant grej att knåda deg med elvisp

 3. lottabrinck Says:

  Hoppas att brödet blir bra, Gunilla.

  Sommarens alla vetebullar som njuts på glasverandan vid Fäbodtjärn knådas med elvisp. Upptill en halv liter degspad fungerar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: