Fredagsmys: färska räkor + sallad

Till färska räkor behövs inget recept men för att få fredagsmyset tillräckligt mättande och grönt – det behövs grönsaker! – gör jag en sallad. Snabbare än så här kan det knappst bli. Skönt, ibland att slippa sätta på spisen…

Det här behövs till 4 portioner: 1 fänkålsstånd, 2-3 blekselleristjälkar, 1/4 huvud isbergssallad, 1 bit gurka, 3-4 kokta potatisar, 1 röd lök,  150 – 200 g körsbärstomater, salt, peppar, 1 avokado, citron, färska basilikablad, olivolja

  • Gör så här: Skölj alla grönsakerna. Finstrimla fänkål, blekselleri, isbegssallad och gurka. Skala potatisen och skär i små tärningar.
  • Varva fänkål, selleri, sallad, gurka och potatis i en skål. Pressa över lite citron.
  • Skala löken och finhacka den. Halvera tomaterna och lägg tomater och lök ovanpå de övriga ingredienserna. Strö över salt och peppar. Låt gärna stå och ”vätska” sig ett tiotal minuter.
  • När det är dags att äta: Skeda över avokadokött, pressa över ytterligare med citron och klipp över generöst med basilika. Droppa öve en god olivolja, gärna lite gräsgrön…Rör om.

 Tips: Jag ställer också fram en skål med laktosfri smetana och gott surdegsjäst rågbröd som inte är alltför mörkt och syrligt. Förutom förstås extra citronklyftor. 

Ps. Har du ingen kokt potatis, hoppa över den eller varför inte ersätt med några deciliter kokta bönor.

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: