B12:s hemligheter

Rubriken kanske låter som en thriller, en rysare om en bomb. Och det är det nästan. Näringslära ruskigt spännande tycker jag.

Vitaminet B12 är ett livsviktigt ämne. Alla vitaminer är livsviktiga, det är det som definitionen på ett vitamin.  Det finurliga med B12 är att det bara finns i animaliska livsmedel dvs. kött, fisk, skalddjur, mjölk, ost m.fl.

Då och då lanseras ”rykten” om att B12 finns i mjölksyrade grönsaker, groddar och alger. När det gäller mjölksyrade grönsaker och groddar handlar ryktet om bakterier. Och mjölksyrade grönsaker innehåller mjölksyrebakterier men det är alltså inte frågan om bakterier som ger B12 och absolut inte i tillräckliga mängder. Vad gäller groddar är det frågan om föroreningar…Inte de bakterier man vill ha i maten.  Alger däremot innehåller B12 men inte i en form som vi människor kan tillgodogöra oss.

Så om det vore så att Inkabär (torkad physalis) verkligen innehöll B12 som DnSöndag hävdar är detta en världsensation och borde hamna på första sidan…

B12 behövs för bildningen av blodkroppar och för att nervsystemet ska fungera. Lindrig brist ger anemi, trötthet, yrsel, balansrubbningar medan kraftigare brist ger depression, kärlkramp och riktigt grav B12 brist har lett till blindhet och missbildningar. Inget att leka med. B12 brist kan uppträda vid gluteintolerans och andra tarmbesvär. Även diabetiker, reumatiker kan drabbas av B12 brist.

Lätt att förbise B12 brist är det i två fall. Äldre har ofta sämre upptag och numera tar man alltid blodprov på äldre som uppträder virrigt, är onaturligt trötta eller deprimerade för att utesluta B12 brist.

Veganer men även den som en längre tid varit laktovegetarian kan ha B12 brist. Äter man inte animalier bör man dagligen äta antingen B12 tabletter eller välja B12 berikade livsmedel. Särskilt viktigt för gravida… Är du osäker på din B12 status be om ett blodprov på vårdcentralen.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: