Fel om superfrukter i DN Söndag!

Superfrukter är ett spännande fenomen. Ju mer exotiska och långväga desto nyttigare anses de. Acai från amazonas är ”nyttigast” i Sverige medan blåbär är nyttigast i Japan. Har tidigare skrivit om superfrukterna.   Och om all geschäft och alla dimridåer som lagts ut om deras nyttigiheter.

Sällan har jag dock sett fler felaktigheter än i dagens DN-söndag. Har de inga korrekturerläsare längre? De värsta felaktigheterna har drabbat incabären dvs. torkad physalis (Kapkrusbär). De är säkert nyttiga men inte innehåller de vare sig Vitamin-A eller B12. Ingen av dessa vitaminer finns i vegetabilska livsmedel. Var de fått B12 ifrån vet jag inte. Har de läst någon obskyr hälsosajt eller?  Dålig källkritik. Med Vitamin-A menar de kanske förstadiet betakaroten. Men betakaroten har många fler och andra hälsoeffekter än animalt Vitamin-A. Dessutom finns det fler karotenoider i Physalis som lutein, alfakaroten m.fl. antioxidanter.

Trist med felaktigheter och dålig kunskap hos Sveriges största dagstidning. För det var väl egentligen en trevlig idé med torkad frukt och bär i vintermörkret…

Och till sist var tog de svarta vinbären vägen…

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

8 svar to “Fel om superfrukter i DN Söndag!”

 1. CrimsonAnna Says:

  Jag läste om inca-bären och tyckte det lät spännande. Skönt att höra att jag inte låtit mig kasta ut dyra pengar på torkad physalis. Nu kör jag på frysta ekologiska bär-bl.a svarta vinbär (känner ingen vänlig trädgårdsägare tyvärr)

 2. lottabrinck Says:

  Fortsätt att frossa i svarta vinbär. Och som vanligt är det bra att variera. Det tror jag är ett säkert kort.

  I Skottland har ett forskningsinstitut visat att skotska svarta vinbär motverkar de flesta sjukdomar och är det bär som innehåller absolut mest antioxidanter. En hel del hybris, svenska är säkert lika bra, men mycket intressant om de svarta vinbären äntligen får sin revansch

 3. Eric Lassuri Says:

  De syftar säkert på de karotenoider (vitamin A) som finns i vegetabiliska livsmedel. I många forskningsrapporter om Morinda Citrifolia (Noni), så skriver man att det är en kraftfull källa på vitamin A i form av karotenoider. Gällande vitamin B12 så finns den iaf just i Noni, lat Morinda Citrifolia.

  Vad som är intressant med alla sk superfrukter är problematiken med degraderingen av många antioxidanter, ex flavonoider, vid tillverkning av livsmedel (juicer, youghurt etc) samt lagring. De mest beständiga antioxidanterna är sk Iridoider (kraftfulla fytokemikalier). Dessa är väldigt sällsynta i bär och frukter.

  • lottabrinck Says:

   Hallå. Jag förstå också att det menar Karotenoider men senare års forskning har ju visat att karotenoiderna har andra effekter än Vitamin-A och inte bara är förstadier av vitaminet som man tidiagre trodde..

   Och hur är det med B12 i Noni? Är det av samma form som i alger? Den form av B12 som människan inte kan tillgodogöra sig. Om inte är det en vetenskaplig sensation – ett vegetabikiskt livsmedel med ”animalisk” B12. Eller är det som det är med surkål, groddar antingen levande mjölksyre- eller smutsbakterier…

   Det som retar mig är denna flod av tyckande i nutritionsfrågor som enbart grundar sig på PR från olika företag av olika hälsoprodukter.

 4. Eric Lassuri Says:

  Hej Lotta! Gällande B12 i Noni så får jag återkomma. Varken företaget eller annan forskning jag känner till har påstått något om B12 i Noni mer än att det finns där. De viktiga aktiva ämnena i Noni är framförallt Iridoider, vilka är viktiga fytokemikalier. Om detta kan du hitta mycket forskning om både från företag som marknadsför Noni men även helt oberoende forskning.

 5. Eric Lassuri Says:

  Ang. Vitamin B12 i Noni: se detta dokument av EFSA http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out151_en.pdf

 6. Eric Lassuri Says:

  ”Det som retar mig är denna flod av tyckande i nutritionsfrågor som enbart grundar sig på PR från olika företag av olika hälsoprodukter.”

  – Det finns företag, tyvärr för få, som är seriösa och har kliniska vetenskapliga studier som godkännts av EFSA. När det gäller de flesta sk ”superbär/superfrukter” så är problemet, det jag skrev i ett tidigare inlägg, ”degraderingen av många antioxidanter, ex flavonoider, vid tillverkning av livsmedel (juicer, youghurt etc) samt lagring”.

 7. lottabrinck Says:

  Hallå.
  Ja vetr inte om jag missförstått dig men slkriver inte di i ditt första inlägg ( första stycket, sista raden) att just Noni innehåller B12?
  Kollade länken du gav till Efsa och vad jag läser är att Noni iunnehåkller istort sett detsamma som andra trpoiska frultjuicer och att Nonijuice i lagom stora doser inte är farligt.
  Så vad är du ute efter? Säljer du Nonijuice?
  Tror varken Noni eller någon annan frukt är ett mirakel medel.
  Det bästa enligt min kunskap är att det är bättre att äta flera olika sorters bär och frukter och i stor mängd än att dricka ett glas juice av en speciell frukt. Mängden är viktig men också att se till att får många olika sorters antioxidanter är det viktigast. Och för att få det krävs flera olika sorters bär.
  Sedan är det riktigt att vissa antioxidanter förstörs av upphettning medan andra blir mer koncenterarade och potenta om bären/frukten torkas eller upphettas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: