Bönsallad med avokado och päron

Rapporterna om giftsojan och den ökade användningen av GMO soja inom grisnäringen har fått åtminstone mig att bli alltmer sugen på köttfria alternativ.

Bönsallad kan antingen ersätta en köttbit i en måltid men lika gärna dryga ut köttet. Vad jag menar är att har man svårt att avstå helt från kött kan man också minska på portionerna och lägga till en bönsallad.

Bönor ger bra med protein, en del omättat fett  och ovanligt mycket järn, zink för att vara en vegatabilie. Avokadon ger inte bara smak utan också rejält med energi och nyttigt fett. Så här års när det är svårt med färskt grönt tycker jag det är bra att använda frukt i maten och kanske framförallt i sallader. Generellt kan man också säga att trädplantering ger mindre negativ påverkan än fältodling. Här hackade jag i ett sött gott ekologiskt päron och det gav en god brytning mot löken, vitlöken och bönorna. Körsbärstomaterna är ekologiska och från Spanien. Det bästa miljö- och klimatvalet så här års när det gäller tomater. Dessutom tycker jag att körsbärstomater smakar så mycket mer än vanliga. Månne det beror på att de har mer skal?

Hoppas att detta resonemang inte känns alltför präktigt och avskräckanden. Salladen är mycket god, lätt och snabb att göra. Om du vill ha en riktigt het sallad, en salsa ökar du mängden chili flakes.

Det här behövs till 3-4 portioner: 3-4 dl kokta röda eller bruna bönor (från burk eller hemkokta), 1 röd lök, 1 vitlöksklyfta, 1 päron, 1 avokado, 125 g körsbärstomater, ½  + ½ citron, ½ – 1 tsk chili flakes, 2 krm salt, basilikablad

  • Gör så här: Häll och spola av bönorna. Skala och finhacka röd- och vitlök.
  • Skär päronet i små fina bitar, halvera och gröp ur avokadon och skär i mindre bitar. Halvera körsbärstomaterna.
  • Lägg bönorna i botten på en skål. Strö över päron och avokado. Pressa över en ½ citron.
  • Fördela på tomathalvor och all lök över salladen. Strö över chili flakes och salt.
  • Låt stå och safta till sig 10-20 minuter. Klipp över basilika .
  • Rör om när det är dags att njuta salladen. Servera med citronklyftor för den som vill ha en syrligare sallad. 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: