Risotto med trattkantareller

All denna debatt om importsoja fick oss sugna på något vegetarisk. Jag offrade en rejäl del av fjolårets trattkantareller och puttrade ihop en mäktig risotto. Definitivt en favoriträtt om den görs med rätt sorts svamp, vitt vin och grädde. 

Visserligen tillhör ris det enda vegetariska, förutom växthusodlade grönsaker på vintern, som man ska vara sparsam med av klimatskäl men jämfört med en biff är påverkan peanuts. Lite miljömässig var jag trots allt när jag valde Saltåkvarns ekologiska Arborioris från Lomabardien, norra Italien.

Det här behövs till 4-5 portioner: 3,5 dl arborioris, 2½ – 3 dl torkade trattkantareller, 1 stor gul lök, 2 vitlöksklyftor, några strimlor färsk fänkål eller 1 stjälk bladselleri (inte nödvändigt och kan ersättas med 1 tsk fänkålsfrön), 2-3 dlvitt torrt vin, 1 tärning vegetarisk buljong eller motsvarande mängd buljonggelé, 2 msk olivolja, ½ tsk salt, 1½ dl grädde, salt, peppar

  • Gör så här: Lägg trattkantarellerna i blöt:  Häll på rejält med vatten, det ska täcka svampen även när den svällt. Låt den ligga i åtminstone 1 timme.
  • Skölj riset genom en trådsil och låt rinna av.
  • Skala och finhacka löken. Skala och finskiva vitlöken. Strimla fänkålen tunt. Det ska bli cirka ½ dl fänkål.
  • Krama ur den blötlagda svampen. Mät svampspadet.
  • Koka upp svampspad, vitt vin, buljongtärning, salt samt vatten. Det ska vara åtminstone 1 liter vätska. Håll varmt
  • Hetta upp olja. Lägg i lök, vitlök och fänkål. Låt bara bli glansigt utan att ta färg. Tillsätt riset och låt puttra tills riskornen nästan är genomskinliga.
  • Lägg i svampen och fräs tills ”otton” börjar bli torr. Späd sedan allteftersom med det varma spadet. Riskornen ska hela tiden ”simma” i kort spad.
  • Låt puttra i ca 20 minuterna. Kornen ska vara mjuka med en lite hård kärna och risotton rejält krämig. Snarare som en lös gröt en torr grynig risrätt…
  • Rör ner grädden och smaka av med salt, peppar. Servera genast.
  • Visst kan man äta med en färsbiff, stekt skiva lax men det räcker gott och väl med en färsk sallad med kokta bönor och grönt. 
  • Och trots att det vitt vin i risotton tycker jag att det är godast med ett glas rött till…

Tips: Vill du ha en rent vegansk risotto byter du grädden mot sojagrädde eller varför i Oatlys iMat dvs havregrädde

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Risotto med trattkantareller”

  1. Ivan L Says:

    Lustigt jag gjorde nästan exakt samma rätt men med matkorn istället för ris…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: