Läckra hemlagade sojabiffar

Det har blivit mycket klimat- och miljöpolitiskt tugg på denna matblogg den senaste tiden. Och alldeles för få recept.

Så apropå soja så kommer här ett recept på läckra sojabiffar som man kan göra själv. Att använda sojabönor i matlagningen är klimatsmart. Det är bättre att äta fodret än köttet. Då räcker maten 10 gånger längre. Enligt uppgifter från naturskyddsföreningens hemsida  odlas den soja som ingår sojadryck, tofu osv oftast i Europa. Välj helst kravmärkta sojaprodukter och sojabönor. Om inte kolla att drycken görs på sojabönor från GMO fri odling. Det brukar stå på förpackningen.   

Hur man kan göra sin egna tofu får du recept på här i min blogg.

Så till sojabiffarna. Det här behövs till 4 portioner: 4 dl kokta sojabönor (=1 3/4dl okokta), 1 stor gul lök, 1 potatis, 1 persiljerot eller 75-100 g (= 1 stor skiva) rotselleri , 1 vitlöksklyfta, 1 tsk öertkrydda, 1 ½ tsk örtsalt, 1 krm svartpeppar eller chili flakes, 1 dl sojamjöl, olja + smör eller flytande margarin (”Klara”) till stekning 

  • Gör så här: Finhacka och mosa de kokta bönorna. Blanda med mycket finhackad lök och vitlök, finriven potatis och rotselleri. Du kan också mixa allt till en slät smet.
  • Blanda med sojamjöl, kryddor och salt. Smaka av. Det kan behövas mer kryddor.
  • Stek till ganska små biffar, 8-10 stycken, i smör + olja. Stek till vacker färg på medelvärme. Biffarna ska vara genomstekta eftersom potatisen och rotfrukterna är råa.
  • Ett bra knep vid stekning är att först ge fin färg i stekpanna och sedan eftersteka några minuter i mikron. 
  • Servera med en mustig sås av krossade tomater och grönsaker eller varför inte en svampsås. Pasta passar bra till tycker jag.

Tips: Sojabönorna kan bytas mot andra bönor eller linser. Du kan också använda kokta rotfrukter men anpassa då mängden sojamjöl. Helt annorlunda blir biffarna om de görs t.ex. på rödbetor. Likaså kan biffarna smaksättas med helt andra kryddor. Kanske ingefära och citron, färsk koriander och rivet limeskal, eller varför inte en hemblandad curry eller en mild masala.

Etiketter: , , , , , ,

10 svar to “Läckra hemlagade sojabiffar”

  1. Ivan L Says:

    Brukar själv använda sojamjöl som förstärkning. Det är rikt på umami (man jäser ju sojabönor till sojasås som är dunder-umami).
    Morotsbiffar på riven morot, rå lök, dijonsenap, sojamjöl och ägg blir riktigt fylliga i smaken, såvitt man kan tro det är kött.

  2. lottabrinck Says:

    Låter jätteläckert🙂

  3. Mats Says:

    Skulle testa ditt recept men hade inte råvarorna.
    Mixade istället vad jag hittade hemma: kokta elefantbönor, pasta, vitlök, örtsalt, chilipulver, pesto, kapris, olja och till o med cumberlandsås. Ett rått ägg för att binda extra samt steka med rätt mycket smör.
    Kanonbiffar! Vad kul att testa vegetariskt!

  4. lottabrinck Says:

    Låter spännande – det ska jag prova. Låter som en bra bonusrätt dvs resträtt, dessutom.
    Roligt att du gillade receptidén.

  5. Camilla L Says:

    Jag lagar sojabiffar minst en gång i veckan – det är mina kräsna barns favoriträtt! Mölar ner i libabröd (sist hade vi bara tunnbröd hemma – det funkade lika bra), morotstzatziki och grönsaker man har hemma. Går supersnabbt att göra och är otroligt gott! Försöker få alla kollegor att testa, men en del är så himla svårtflirtade…

  6. lottabrinck Says:

    Tack för tipset. Låter supergott! Kolla också mina recept på morotsbollar : https://lottabrinck.wordpress.com/2012/02/06/meatfree-monday-morots-och-sojabollar-med-pasta/

    Och med rödebeta: https://lottabrinck.wordpress.com/2010/12/16/rodbetsbollar-till-jul/

    Och serverade som hamburgare: https://lottabrinck.wordpress.com/2011/09/05/basta-vegburgarna-gor-du-sjalv/

    Du har väl kollat nya sajten: mumsmiljomat.se – där finns massor av läckra veg. recept

  7. Cat Says:

    Sojabönor är super, men för att det ska vara klimatsmart är det viktigt att köpa ekologiska och närodlade sojabönor.
    Det skövlas nämligen regnskog till förmån för odling av sojabönor, utan någon som helst hänsyn till miljön.
    Så: ekologiska, närodlade (svenskodlade) sojabönor är suveränt!

    Tack för ett superbra recept🙂

  8. Jonas: Nu gör vi ett nytt försök med sojabiffarna. | Says:

    […] är receptet till potatisgratäng, och här till sojabiffarna! Glöm inte att kolla in receptfliken högst upp på sidan för andra goda […]

  9. Anna Says:

    Tack för receptet på de goda biffarna. Jag serverade dem med en sås som jag gjorde av stekt, finhackad lök blandat med krossade tomater, oregano, basilika och en halv grönsaktärning. I biffsmeten la jag till ett ägg för att det skulle gå lättare att köra den till en smet i matberedaren.
    Mvh Anna

  10. Vegetariska biffar av sojabönor | bloggpapporna Says:

    […] äntligen av att jag använde våra sojabönor till något konstruktivt. Receptet hittade jag på Lotta Brincks Matblogg men jag modifierade det lite efter vad jag hade hemma och hur jag ville att de skulle smaka. Här […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: