Kyckling klimatsnålt alternativ?

Morgon Ekot berättar om Kronfågels kyckling som inte är så klimatsnål som tillverkaren vill påstå. Man valde helt enkelt att utesluta den klimatpåverkan som sojan orsakar. Sojan som utgör en mycket stor del av kycklingfodret odlas på tidigare nedhugna regnskogsområden i Brasilien. Effekten av kalhuggningen av Amazons finns inte med när Kronfågel skryter om hur klimatsnål produkten är. Länk till inslaget

Två saker glömde Ekot att berätta om:

1) Såväl grisar som nötboskap, oavsett om det gäller mjölk eller köttproduktion, kräver mångdubbelt mer soja per kilo kött. Kycklingen behöver äta 2 kilo kraftfoder per kilo kött. Korna 10 kilo. Dessutom fiser inte kycklingen metangas tillskillnad mot korna.

2) Ekot ondgör sig över en annons där man ser en låda färdiggräddad kyckling komma ut ur ugnen och med en text som skryter över kycklingens klimatsmarthet. Tveksamt, kanske. Men glömmer att påpeka att just ugnstillagning kräver mer energi än hela uppfödningen av kycklingen! Visserligen används el, som i sig inte medför CO2 utsläpp som olja och kol. Men om kycklingen tillagats på ett annat sätt kunde den elen används för att spara in olja och kol. Är detta resonemang för svårt för oss som vanliga konsumenter att förstå eller varför upplyses vi aldrig om de avgörande skillnaderna i tillagningssätt? 

Att föda upp svenska djur oavsett om det är frågan om kor, grisar och kyckling med soja från nedhugna regnskogsområden i Brasilien känns onekligen makabert när man dessutom vet att där används massor av livsfarliga bekämpningsmedel som skadar människor och mycket av sojan är genmanipulerad (som kräver ännu mer bekämpningsmedel). Varför inte svensk kraftfoderproduktion? Ja, det kan man fråga sig. Det skulle gå till viss del men redan går 70-80 % av den uppodlade jorden till foderproduktion och nästan allt svenskodlat spanmål blir djurfoder. Vi skulle behöva mångdubbelt mer mark om vi ska fortsätta att äta så mycket kött som vi gör och drömma om en konsumention som är lika stor som USAs.

Nej, det enda som känns rimligt är en lägre köttkonsumention som är baserad på svenskodlat foder. Svenskt jordbruk skulle säkert må bra av mer odling av andra baljväxter som kan ersätta soja. Baljväxter är en naturlig och nödvändig del i ett växelbruk. Med växelbruk krävs mindre konstgödning och mindre bekämningsmedel. 

Glöm inte att lyssna på programmet ”Matens pris” söndag kl. 13.00, P1. Här kommer ett fylligare reportage om bl.a. kyckling och soja.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

6 svar to “Kyckling klimatsnålt alternativ?”

 1. Ivan L Says:

  Det är också skillnad på kyckling och kyckling. Själv köper jag gärna lokal ekologisk kyckling från Halland eller från Bosarp i Skåne men den finns inte alltid att få tag på.
  Då väljer jag Guldfågeln som producerar på Öland. Jag frågade dem per mejl för ett tag sen:

  ”2) Det står på hemsidan att
  ”Våra kycklingar får foder som består av 80 % spannmål. Resterande 20 % består av vitaminer, mineraler och andra nyttigheter”
  Vilken slags spannmål är det och var odlas den?
  Går det att säga något mer om de resterande 20%, är de av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung?”

  De svarade på en dag:

  ”man använder svenskodlad spannmål i fodret. (vete, råg, havre o korn).
  De sista 20 % innehåller övriga vegetabilier grönmjöl (malt gräs), vitaminer, mineraler, salt.
  I fodret blandas det aldrig i något med animaliskt ursprung.”

  Så om det finns någon soja så är det i varje fall högst 20%.

 2. lottabrinck Says:

  Intressant. Jag tycker fortfarande att kyckling är ett klimatrsmart alternativ, relativt sett.

  Men som alltid är det som du säger skillnad på kyckling och kyckling.
  Synd att det är så svårt att få tag på ekologisk kyckling. Vad heter producenten i Halland?

  Tack för infot från Guldfågel.

 3. Ivan L Says:

  Det är en småföretagare i Åsatrakten som mig veterligt bara säljer till Nobelius Vilt i Saluhallen (och kanske lite lokal gårdshandel också).

 4. Mårten - @lantmannen Says:

  Hej
  Här, http://korta.nu/f487, kan ni läsa mer klargörande fakta kring Lantmännen Kronfågels klimatdeklarerade kyckling.

 5. lottabrinck Says:

  Spännade, det ska jag göra!

  Se inte granskningen enbart som negativ kritik utan inse att den som har krav också har förväntningar som bygger på att man vet att det finns goda intentioner och möjligheter till förändring.

 6. Ivan Liljegren Says:

  Lantmännen borde verkligen arbeta för sina delägares intressen och gynna svensk foderodling. Sälj köttimportfirman, det är helt obegripligt att svenska bönder finansierar sådan verksamhet. Det är dags att Lantmännen skaffar en vision om ett hållbart svenskt lantbruk och berättar för svenskarna varför det är värt att betala några kronor mer för svensk mat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: