GMO potatisen satt i jorden

Nu är den här den kommersiella odlingen av genmodifierad eller rättere genmanipulerad potatis. Potatisen som bara består av en sorts stärklese (amylopektin) istället för två (amylos) och som enligt den ursprungliga ansökan bara skulle används för papperstillverkning. Nu är detta ändrat. Skalen ska få användas som djurfoder. Så nästa år kanske våra svenska grisar kan dryga ut gmosojan med gmopotatisskal. Härlig framtid.

Odling av GMO potatis är inte nytt i Sverige. Varje universitet och högskola med självaktning har och har haft en liten försöksodling. Det är ju alltid roligt att ”klippa och klistra” på gennivå som en försöksodlare uttryckte det. Nu är verkligen inte  ”klipper”  rätt ord.  Så exakt går inte genmodifieringen till. Det är snarare så at man slänger in ett nytt kort i leken och hoppas på det bästa dvs, att det petar undan ett lågt kort. Den nya genen ska ersätta en ”skräpgen”. Precis som det skulle finnas skräpgener som inte har någon betydelse eller funktion. Vill bara påminna om årets Nobelpris i medicin som gick till dem som upptäck teleomerernas funktion. De gener som styr åldrandet. Dessa gener v isste man inte tidigare vad de gjorde för nytta och det ansågs värdelösa…

För att kolla att manipulationen ”tagit” parar man ihop den nya genen med en annan gen med en mycket speciell och lättupptäckt funktion. Man kan kombinera med en speciell färg så att alla lyckade plantor blir rosa tex.  Men just i GMO potatisen har forskarna använt sig av en gen som ger resistens mot antiobiotika. Man behandlar alltså plantorna med antibiotika och de som överlever har också den nya genen.

Är det något som förmörkar framtiden så är det faran med antibiotika resistens.  Alla som vet det minsta lilla om mikrobiologi vet dessutom att antibiotika resistens smittar. En antibiotikresistens bakterie kan överföra gener som ger antibiotika resistens till andra bakterier. Det här är ett av de stora skälen till att man måste vara mycket restriktiv med att dumpa gödsel från djur som käkat antibiotika på våra fält. Och framförallt vara mycket restriktiv med att använda antibiotika i djurhållningen.

Förskräckligt är vad det är. Läs vad Carl Schlyter säger. Och hur Livsmedelsverket behandlar saken. Liksom Jordbruksaktuellt

Men nu så ska vi alltså sätta potatis med antibiotikaresistenta gener i jorden.

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “GMO potatisen satt i jorden”

 1. Per Says:

  Och alla som vet det minsta om mikrobiologi vet att det inte är antibiotikaresistans i sig som smittar, utan att det är en egenskap hos bakterier att kunna dela vilken gen som helst med varandra. Antibiotikaresistans hos potatisar, däremot, smittar inte.

  Sten i glashus.

 2. lottabrinck Says:

  Det var väl bra då att du säkert vet att potatis med antiobiotika resistenta gener inte är något problem…

 3. lottabrinck Says:

  Läs också Peter Einarsson faktaartikel: http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2005/905gmopotatis.pdf i tidningen Ekologisk Lantbruk 2005. Lite gammal kanske men lika aktuell fortfarande.
  Särskilt sid 6. angående risken att antibiotika resistens kan smitta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: