Svenskt kött skadar bönder i Brasilien

Vi äter allt mer kött, aldrig i historien har svensken ätit så stora mängder kött. Det är frågan om  en konsumention som har mycket stor miljöpåverkan, i huvudsak negativ påverkan. Senaste larmet kommer från den upprörande radiodokumentären ”Till matens pris”. 

Här berättas om hur svensk djuruppfödning kräver jättelika mängder soja. I stort sett all konventionell djuruppfödning  dvs inte i den ekologiska, av kor grisar, kycklingar  används kraftfoder vanligtvis  importsoja från Brasilien. Värst är förstås uppfödningen av nöt där det behövs 10 kilo soja till ett kilo nötkött.  Bara den soja som förmedlas av foderföretaget ”Lantmännen” ägd av svensk bonderörelse upptar en yta som är tre gånger så stor som Stockholms kommun. Svensk köttkonsumention kräver mark i Brasilien.

Vad är det med det då? Spelar våra 8 miljoner slaktdjur om året egentligen någon roll. Ja, definitivt för de bönder och lantarbetare som arbetar på sojaplantagerna i Brasilien. Här används nämligen bekämningsmedel som anses alltför farliga för att få användas i Sverige.  Tusentals skadas av medeln och många blir invalider för livet.

Varför kräver inte svenska bönder att deras kollegor får schyssta arbetsvillkor? Varför köper inte ”Lantmännen” soja som inte odlas under människovidriga förhållanden? Har de frågat efter sådan soja. Nej, det har de inte enligt Brasiliens jordbruksminister. Har de verkat för mindre bekämpningsmedelsanvändning och färre riktigt skadliga medel? Nej, inga sådana krav har framförts direkt till de brasilianska odlarna. På svenskt vis tror man itsället på runda bordssamtal på byråkratnivå. Som vanligt skylls flatenheten på att vi är så få och köper så lite.  

Själv har jag alltid trott att vi gick med i EU för att slippa vara små i just sådana här ärenden. Merparten av EU.s budget går till jordbrukspolitiken. Vi betalar massor till Eus jordbruk varje år. Varför kan vi inte då åtminstone slippa stå där med ansvaret för tusentals människors skador?      

Är det verkligen värt att föröda människors hälsa, förvärra klimatkrisen och förstöra miljön för att kunna köpa mycket kött till ett billigt pris?

Och var är det svenska köttet som skulle vara så överlägset, såväl miljömässigt som djuretiskt? Varför ska vi fortsätta köpa svenskt kött? Efter skandalerna i svensk djuruppfödning. Vem kan lita på svensk djuruppfödning efter förra årets julegriseskandal, de tidigare årens avslöjande om levande skållade grisarna, kycklingarna med benbrott och nu den förgiftande sojan. Även svensk djuruppfödning är en katastrof för miljön.  

Lyssna på ”till matens pris” här och glöm inte att nästa program sänds nu på söndag kl.13.00 på P1. Fundera över hur det är möjligt att kranvatten på flaska är dyrare än mjölk.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

5 svar to “Svenskt kött skadar bönder i Brasilien”

 1. Ivan L Says:

  Inget nytt under solen. Dessutom har konventionellt svenskt nötkött en usel kvalitet. Magert och smaklöst. Har inte köpt det på många år. Antingen naturbeteskött eller avstå.

 2. lottabrinck Says:

  Förstår inte hur köttproducenterna och deras organisationer fortfarande kan skryta över det svenska köttet och mena att det är överlägset på alla sätt.
  Istället för att kritisera andra aktörer är det dags att sopa framför egen dörr och verkligen satsa på bra svenskt kött.
  Släpp kalvarna och ungdjuren loss. Betestvånget är en papperstiger och gäller inte största delen av svensk köttproduktion! Bara ett av många exempel på sveket från ”köttorganisationerna”.
  Ett annat är förstås importen av kraftfoder…

 3. Ivan L Says:

  Nej, det kött som finns i plasttråg i stormarknaden är verkligen inget att skryta över. Även Coops ekologiska är alltför magert och antagligen snabbmörat.
  Tack och lov finns det många små uppfödare som satsar på kvalitet. Det gäller bara att hitta dem. Här i Göteborg har vi Stora Saluhallen där det säljs ekologiskt, välhängt, marmorerat naturbeteskött. Ofta till mycket bra priser tack vara enklare hantering än kedjornas komplexa logistik.

 4. Mårten - @lantmannen Says:

  Hej
  Läs gärna mer om Lantmännens arbete med soja på http://www.lantmannen.com/soja där kan man även läsa vår senaste hållbarhetsredovisning och en del annat matnyttigt.

 5. lottabrinck Says:

  Bra. Upptill bevis. Vi förväntar oss att fodret till de djur vi sätter tänderna i inte ska förorska lidande i andra länder och vi vill inte ha GMO grödor.

  Det är lika viktigt att den 1/3 av den del av ”svensk” jordbruksareal som ligger utomlands och som behövas för att odla våra djurs foder brukas med lika stränga krav som gäller för den del av arealen som finns inom rikets gränser.

  Låt skuggarealen få komma fram i solen!

  Svensk djuruppfödnig har höga ideal att leva upptill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: