Se upp för E-nummer skräcken

Märkningarna ”Äkta vara” och ”Bra mat för människan”  och Livsmedelsverket är i konflikt- tänkte skriva krig men det är ju något helt annat och något verkligt förödande… 

De nya märkningarna förespråkar tillsatsfritt och i fallet ”Bra mat för människan” också naturliga animaliska fetter och lågt innehåll av socker och kolhydrater. 

Jag är definitivt den sista att hylla tillsatser. Det finns massor av shit som bara är till för göra varorna billigare och ge en sämre kvalitet. Men E-nummer skräcken är överdriven till stor del. För det första är aldrig skräck hälsosamt och att inbilla sig och andra att alla E-nummer är farliga och onaturliga är synnerligen okunnigt och oansvarigt.

Tag bensoesyra  (E 210) ett vanligt förekommande konsveringsmedel i sylter, saft men även i andra varor. Bensoesyra kan man  vara överkänslig emot. Jag vet en av mina döttrar har varit det – händer oftast när man har ett immunsvar i olag och brukar gå över. Hon mådde riktigt, riktigt dåligt. Men bensoesyra är inte ”konstgjort” och finns också naturligt i bär, grönsaker och bildas när mjölk syras till fil och yoghurt. I de senare fallen kanske inte i några jättemängder per 100 g men per portion blir det mycket och eftersom man äter det ofta är de syrade mejeroiprodukterna ett problem.

Är bensoesyra onaturligt? Är bensoesyra farligt? Ja, för några få men inte för för en stor majoritet. På samma sätt kan man resonera om några andra E-nummer.

Och hur väljer man som LCHF.are och ”Äkta vara”? Socker eller bensoesyra? Pest eller kolera? Eller avstår man från båda och slänger allt som blir prickigt av mögel? Och skippar man alla filsorter och yoghurt?

Det håller inte och det är inte ”Bra mat för människan” om man tänker lite längre än till sin egen kropp. Hur sjutton ska all världens människor överleva utan vare sig ämnen som bevarar maten eller kolhydrater? Har man aldrig hört talas om ekvationen 10 kilo spannmål/soja ger 1 kilo nötkött? Och hur skulle världens vattentillgångar räcka? Skulle vi bara i Sverige lita på betande djur skulle vi behöva skära ner köttkonsumentionen till 20 % av dagens. Och hur går klarar jorden metangasutsläppen om alla skulle äta lika mycket kött som i USA? 

Är inte LCHF bara en lösning  för rika västerlänningar? Visst är ”Äkta Vara” en bra blåslampa men vem har råd och tid att äta enbart enligt deras reglemente?

Själv älskar jag smörsmaken men jag vet inte om jag tycker att man kan säga att dagens tillverkning av smör är speciellt naturlig. Vill jag ha något naturligt väljer jag kallpressad olja från ekologiska oliver…Det senare är i allafall väldigt mycket bättre för klimatet.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

3 svar to “Se upp för E-nummer skräcken”

 1. Lisa Says:

  Heja! Jag tycker också att tillsatshysterin är rätt fånig. I synnerhet när de räknar ANTAL tillsatser, ibland verkar de ju synergistiskt vilket gör att mängderna blir mindre totalt. Och de värsta tillsatserna salt och socker ses numera som ”naturliga”.

  Men i vissa fall ska man nog ändå dra öronen åt sig lite. Problemet med bensoesyra är bla att den kan bilda bensen med askorbinsyra.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bensen-i-lask-kan-ge-cancer_293012.svd

  När man rycker ett naturligt förekommande ämne ur sitt sammanhang kan det få helt nya, otrevliga effekter. (Hmm, där kan ju fördelarna av den nyss nämnda synergismen ifrågasättas.)

  Det går alldeles utmärkt att äta en vegetarisk, eller vegansk LCHF. Det handlar om att äta mycket fett, inte nödvändigtvis mycket protein. Den förtjusande rolige professorn David Jenkins skapade dieten när han insåg att de studier han designat för att visa hur dåligt det var med fett pinsamt nog visade motsatsen.

  http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/169/11/1046

  Tyvärr är LCHF_arna i Sverige rena isterhaverister utan mycket miljötänk och insnöade på animaliskt fett.

  Eftersom de flesta nyare studier visar på att de flesta människor tycks bli friskare på mindre (och långsammare) kolhydrater och mer fett är det upp till mig som kostkunnig att anamma de nya rönen och laga fetare mat utan att det frestar på miljön. Vilken rolig utmaning!

 2. lottabrinck Says:

  Visst är det ett problem men bensoesyra och Vitamin-C särskilt i onödiga och onyttiga produkter som läsk och köpesaft…
  Men som sagt var mögel är inte heller att leka med.

  Låter intressant med vegan LCHF. Men det är väl egentligen enda sett att få tillräckligt med energi i en strikt vegankost – att ”överdosera” fettet. I form av nötter, frön, mandel, olja…

  Men samtidigt är kolhydraterna tillsammans med baljväxter basen i de allra flesta fattiga människors föda världen över. Det som ger möjlighet att överleva. Och jag menar inte socker och vitt bröd.

 3. Mariette Lindsjö Says:

  Hej Lotta,
  Vilket tänkvärt inlägg du skrivit! Tillsatssdebatten har varit intensiv och lett till att många människor oroar sig för att maten innehåller tillsatser, eftersom tillsatser upplevs som både skadliga och onödiga. Precis som du skriver är det inte svart eller vitt. Tillsatser gör ibland stor nytta, bland annat för att garantera att den mat vi äter är säker, men tillsatser har också fungerat som substitut för kvalitet.

  Vi på Findus vill laga mat med så lite tillsatser som möjligt, men vi tummar aldrig på säkerheten. Däremot välkomnar vi debatten om tillsatser eftersom vi tror att den leder till att konsumenternas kunskap om maten ökar och därmed också förståelsen för att kvalitet kostar lite mer.

  http://nyheter.findus.se/

  Ni får gärna höra av er till oss med era tankar, idéer och frågor kring vår mat, mat i allmänhet eller livsmedelsföretagen. Er input är värdefull för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: