Matval och golf ökar mängden gift i kroppen

Surfar runt lite och hittar ”halvgamla” nyheter som fortfarande känns som nya, tyvärr. På Ekomatcentrums utmärkta hemsida hittar jag följande under nyheter. Här kommer ett klipp:

Om du dricker vin eller äter vindruvor, om du väljer ekologiska livsmedel eller om du spelar golf kan avspegla sig i halten av bekämpningsmedel i din urin.

Att livsstilen påverkar hur mycket gifter du har i kroppen framgår av en av artiklarna i årsrapporten om hälsa från miljöövervakningsprogrammet ”Hälsorelaterad miljöövervakning”.

Det är främst genom födan, särskilt färska frukter och grönsaker, som vi får i oss mycket små mängder bekämpningsmedel. I en undersökning från miljöövervakningen finns det signaler om skillnader i halter i urinen kopplade till bland annat årstid när provtagningen gjordes, kön, ålder och livsstilsfaktorer.

Det kan vara livsstilsfaktorer som konsumtion av vindruvor eller vin och ett fritidsintresse som golf. Att spela golf på en bana som nyligen besprutats med bekämpningsmedel avspeglar sig i urinproverna.

PCB och DDT kan spåras hos mönstrande.
Både PCB och DDT är förbjudna i Sverige sedan lång tid tillbaka. Ändå tycks halterna i urinen inte gå ner, visar en undersökning bland unga mönstrande män.

Även andra ämnen som ftalaten DEHP studerades. Ftalater används som mjukgörare i plast. De minskade koncentrationerna av metaboliter till DEHP, det vill säga ämnesomsättningsprodukter som utsöndras i urinen, avspeglar troligen att exponeringen minskat, eftersom användningen av ftalater i olika produkter ute i samhället avtar.
Det finns dock andra ftalater som ersätter de tidigare använda mjukgörarna och som inte mätts i denna studie där användningen i stället ökar. Halterna av bromerade föreningar, som bland annat används som flamskyddsmedel, var dock låga i urinen.

Vissa cancerframkallande ämnen minskar. Under hösten 2008 mättes halten av cancerframkallande ämnen i tätortsluft i Malmö. Det var andra gången som mätningarna genomfördes; första gången var 2003. Exponeringen för bensen hade minskat tydligt från 2003 till 2008, medan innehållet i luften av kvävedioxid var oförändrad. Detta är föroreningar som främst kommer från förbränning av fossila bränslen.

Genom att mäta halten av kvicksilver i hår hos gravida kvinnor kan man följa trender över tiden. Varken i Uppsala, Göteborgs centrum eller Lysekil har halten av kvicksilver minskat mellan 2003 och 2008. Därför bör man fortsätta att följa gravida. ”

Källa: Britta Hedlund, britta.hedlund@naturvardsverket.se

Kommentar: Att man sett ökade halter av giftrester hos golfspelande svenskar är inget nytt. Det är t.o.m. så att golfare tillhör en tydlig riskgrupp för för höga giftrester i kroppen. När kommer den första golfbanan utan besprutning?

Fördelarna med ekologisk odling kan alltid diskuteras men några saker är helt klara. Den som väljer ekologiskt slipper en hel del gifter i sin egen kropp och ett jordbruk med kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är ett hot mot den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet. 

Kommentar:

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: