Valentinkaka med geléhjärtan

Även om du inte fallit för den stora ”affärstrenden” och firar  Valentin med flygimporterad rosor, så baka en valentinkaka.

Och om välj Fairtrade märkta rosor så att åtminostone arbetarna får någorlunda betalt för sin möda. Förresten det är säkert mer energismart och därmed klimatmässigt fördelaktigt med flygimporterade än rosor från uppvärmda nordliga växthus.

Gör en vanlig sockerkaka, förstås utan bakpulver, och täck med ett lager florsockerglasyr. Med några skedar pressad blodapelsin i glasyren blir den härligt rosa.

Det här behövs till en kaka: 3 ägg, 100 g smält smör eller smörolja, rivet skal från en apelsin (helst eko), 2½ dl strösocker, 2 ½dl vetemjöl. Glasyr: 1 -1,5 dl florsocker, 1½ msk pressad saft från apelsin eller juice

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Gör så här:  Smält smöret och låt den svalna.
  • Skölj apelsinen, tvätta den med tvättmedel först om det inte är ekologisk. Riv skalet fint.
  • Smörj och bröa en sockerkaksform.
  • Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.  
  • Vänd ner mjöl, rivet skal och smör växelvis. Undvik att röra för mycket.
  • Häll i formen.
  • Låt grädda i 50-55 minuter i mitten på ugnen tills kakan släpper från kanten.
  • Låt stå 5 minuter innan du stjälper upp kakan.
  • Rör ihop glasyren. Glasyren ska bli ganska tjockflytande. Täck den varma kakan med glasyren. Prova lite i taget och se om glasyren är lagom tjock. Rör i mer florsocker om glasyren rinmner ut för fort och mer pressad apelsin om den är för tjock. Glasyren stelnar snabbare om du täcker den fortfarande heta kakan…  
  • Garnera med gelehjärtan.
Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Valentinkaka med geléhjärtan”

  1. Cubcakes – Nej, tack « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] Måste vi hoppa på allt tok som kommer från det stora landet i väster? Vad är det för fel på en ambrosiakaka där ett tunt lager florsocker färgas rosa av pressad blodapelsin? Där ”färgen” dessutom ger en isande syrlighet? Ett bra recept på ambrosiakaka hittar du här.        […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: