Fredagsmys: Kinesiska nudlar

Nudelbarer är senaste trenden i Usa och England. Vänta snart är de här. I min vegetariska kokbok ”Det vegetariska köket” har jag ett recept på nudelsoppa som den serveras på gatan i Kina. Där står skålar med nudlar, råa grönsaker, kanske lite svamp på rad och så när någon vill köpa en skål nudlar häller kocken över en skopa med rykande het buljong. Det blir en soppa med härligt knapriga grönsaker och svamp som bara mjuknar och värms i den heta buljongen.

Suverän fredagsmysmat tycker jag. Gör en riktigt god mustig buljong, koka ett lass nudlar och låt var och en plocka ihop sin nudelsoppa. Plocka fram skålar med skalade räkor, tärningar av tofu, hyvlad morot, strimlad salladskål, ruccola och/eller färsk spenat, purjolöksringar, skivad svamp, strimlad rostbiff eller skinka (till kräsna barn), strimlad omelett och smaksättning i form av soja, bönpasta, kanske het green thai curry eller en riktig god sötsur sås. Eller varför inte kimichi – det koreanska specialiteten på mjölksyrad salladskål smaksatt med chili, vitlök och ingefära.

Allra bäst blir förstås buljongen om du kokar den på ett lass ben, lök (skala den inte), rotfrukter, svartpepparkorn och salt. Alla kokböcker med självaktning har ett sådant recept. Men Knorrs buljonggelé (chef) tycker jag är helt okey med lite extra smaksättning av 1 msk god japansk eller ljus soja, 2 skivade vitlöksklyftor samt 2-3 msk torr sherry per liter  buljong. Jag gillar kycklingbuljongen bäst men har du vegetarianer till bords funkar även deras grönsaksbuljong. Kom bara ihåg att servera buljong skållhet, i värmda skålar och med varma nudlar annars blir nudelsoppan eller rättare nudelgrytan för ljummen.    

Vilka nudlar du väljer är förstås en smaksak: glasnudlar av mungbönor, risnudlar, udonnudlar eller vanliga äggnudlar. Oftast räcker det att bara hälla kokande vatten på nudlarna och låta dem stå i 5-10 minuter för att de ska bli klara.

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: