D-vitaminbrist bakom autism

Superspännande artikel i dagens DN av Anna Bratt om hur brist på Vitamin-D kan vara orsaken till att autism är 4 gånger vanligare bland barn till somaliska invandrare. Tyvärr, tyvärr ligger inte artiklen ute på nätet – ännu få vi hoppas. En förkortad version kan dock läsas på Sveriges radios webb 

DN rapporterar om en icke publicerad studie som gjorts av Maria Sääf, överläkare i endokrinologi på Karolinska, som visar att gravida somaliska kvinnor har en grav Vitamin-D brist och att detta kan vara orsaken till barnens autism. Kvinnor har 6 gånger lägre halt av D-vitamin än etniskt svenska kvinnor.  Vitamin-D behövs bland annat för att barnets hjärna ska utvecklas under fostertiden. Dessutom har man sett att barn till kvinnor med Vitamin-D brist får raktits dvs. krumma ben och sk. ankbröst. Symptom som beror på mjukt skelett på grund av dålig mineralisering.

Varför har då dessa somaliska kvinnor Vitamin-D brist? Huvudorsaken är att deras mörka hy gör det svårare att ta upp Vitamin-D från solen. Dessutom täcker de sig i större grad än etniskt svenska kvinnor. En annan orsak är att man sällan äter fisk och inte heller använder lätt-/mellanprodukter av mjölk samt berikade margariner. Maria Sääf menar dock att Livsmedelsverket bör skriva om sina rekommendationer om Vitamin-D tillskott under graviditeten och uppmana alla mörkhyade kvinnor att ta ett tillskott om 20 mikrogram om dagen snarare än att kräva att de ska ta av sina slöjor eller lägga om kosten.  

Utmärkt artikel i DN men varför slarvar de med uppgifterna om var man hittar Vitamin-D? Det är inte bara fet fisk som innehåller mycket Vitamin-D även magra fiskar som: abborre, gädda, gös, braxen, tonfisk, lake är mycket bra källor. läs mer här. 

Och varför inte upplysa om att det är bara sommarhalvårets sol och timmarna mitt på dagen som duger till att omvandla förstadier av vitaminet i huden till aktivt hormon (ja, vitaminet är egentligen ett hormon)? Det är fel våglängd på soelns strålar under andra tider. Det är viktigare än att tala om hur få  soltimmar om dagen Sverige har jämfört med länder vid ekvatorn (som DN upplyser om). Dessutom saknas upplysningen att det räcker med en kvart om dagen för ljushylta svenskar men mörkhyade behöver 5 gånger så lång tid för att lagra in maximalt med Vitamin-D. 

Ps: DN.s snålthet med aktuella, spännnade artiklar på nätet är en medveten policy för att spara pengar och få läsare till papperstidningen. Så kanske ska ni vänta på en annan studie med i stort sett samma resultat. Den har gjorts av Elisabeth Fernell och Martina Barnevik Olsson och kommer att publiceras i ”Acta Paeditrica”.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 svar to “D-vitaminbrist bakom autism”

  1. Undvik brist, satsa på Vitamin-D « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] sjukdomar som cancer (främst colon, bröst), autioimmuna (ex reumatism), allergi , depressioner, autism, MS, demens, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes […]

  2. Patrik Says:

    Autism hos barn är en livsstilssjukdom som kommer från deras osunda föräldrar som förmodligen sitter still dagarna i ända, proppar i sig massor med kött, färdiglagad mat, läkemedel och klagar på att dom alltid är sjuka. Bristen på D-vitamin spelar säkert en liten roll, men knappast något som man bör skriva om i tidningarna om man vill vara seriös.

    Däremot är D-vitaminbrist (som egentligen bara är brist på sol) + stress (alltså svart kaffe, köttätande och jobb) orsaken till svenskarnas sura och allmänt negativa inställning till livet.

    Sol finns i tablettform, och då är den istället grön och kallas för Chlorella. VÄRLDENS MEST NÄRINGSRIKA VÄXT.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: