Varför behöver vi köttklister?

Hörde på ekot om köttklister. Eu har idag beslutat att det ska vara tillåtet att klistra ihop små bitar av kött så att det ser ut som stora stycken helt kött.

Enligt expressen röstade ett land nej och ett la ned sin röst. Sverige röstade ja. Var är ditt konsument samvete Marit Paulsen? Skulle inte du fixa bra mat och bra djurvård i EU?  

En sak har jag lärt mig att fråga när det gäller matnyheter av det tveksamma slaget: Vem tjänar på det? Tror du att det är vi konsumenter?

Svensk köttbransch tycks inte särskilt bekymrad enligt Aftonbladet och Åke Rutegård vd på branschorganisationen Kött och charkföretagen kan inte garantera att något svenskt företag kommer att använda metoden.

Googlade lite på ämnet – trombin – för at se vad det är. Har det inte med blodlevring att göra? Och mycket riktigt det är ett protein som klistar ihop blodplättar men också köttproteiner. Mycket intressant att också upptäcka att just nu har ett amerikansk företag fått ett godkännande sälja sitt trombin framställt genom genmodifiering! Visserligen som läkemedel men vem vet hur köttklistret kommer att framställas?   

Säger bara vad är det för fel med korv? Korv bestående av massor av små bitar kött.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

4 svar to “Varför behöver vi köttklister?”

 1. Minna Says:

  Jag håller med dig i ditt resonemang. Det låter onekligen osmakligt med köttklister. Vem som tjänar på det är inte heller så svårt att lista ut. Frågan är vidare vilket typ av kött som kommer tillåtas klistras ihop på detta sätt. Känns som att proceduren lär vara ett bra sätt att maskera sämre köttstycken, marknadsföra det som något annat osv. Vad har vi att vänta härnäst?

 2. lottabrinck Says:

  Ja, det är frågan vad som kommer härnäst?

  Och samtidigt kan man ju alltid hoppas att det går som med det maskinurbenade köttet. Konsumenternas klagan fick stopp på det efter ett antal år. Kanske det också berodde på att man anade en hälsorisk. Benflisor och märg = risk för BSB. Fast det sades det aldrig rent ut.

  Men som sagt var vad är det för fel med köttig korv där små köttbitar sammanbinds med lite potatismjöl och knådning.

 3. Läsvärt – 10 February 2010 « Erik & Pia Says:

  […] Varför behöver vi köttklister? […]

 4. CrimsonAnna Says:

  Känns som ett utslag av köttdesperation. Tanken ”vi måste ha kött” leder till ”vi vill ha billigare kött” vilket leder till köttklister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: