Grönt kaffe med extra antioxidanter

Var på pressvisning idag om grönt snabbkaffe. Det var Nescafé som presenterade sin nyhet: Snabbkaffe där 35 % består av orostade dvs gröna bönor. Alltså inte grön i bemärkelsen ekologisk eller fair trade. Anledningen till att man tillsätter gröna kaffebönor är att öka mängden antioxidanter. Med gröna bönor ökar kaffets naturliga antioxidanter(dvs. inte de som bildas vid rostningen) med 2-3 gånger! Rejält med andra ord.

Och när man betänker att kaffe är den största källan till antioxidanter i USA (vad äter de egentligen i det där landet?) inser man att kaffes antioxidanter kanske är av större betydelse än vad åtminstone jag trott. Kaffets antioxidanter består framförallt av polyfenoler och närmare bestämt Klorogensyra.

Någon frågade om man inte kan få för mycket av antioxidanter…Den inkallade antioxidantexperten surrade om att A-vitamin ska man inte äta för mycket av. Nu är inte Vitamin-A någon antioxidant utan vad hon kanske tänkte på (och nu är jag snäll) men inte sa något om är försöken med betakaroten och rökare som gjordes för några år sedan. Där upptäckte man snabbt att de som fick betakaroten i piller fick lungcancer snabbare än de som inte åt betakarotenpiller! Försöket avbröts snabbt. Däremot fick man inte denna effekt när rökare åt mat med mycket betakaroten. Troligtvis beroende på att den maten också innehöll även andra former av antioxidanter och karotenoider typ: alfakaroten, lutein, lykopen, zeaxantin m.fl.  Kunskapen om antioxidanter är än så länge mycket begränsad inte bara bland s.k. hälsoinspiratörer

Hur smakade kaffet då? Matskribentskaran var delad. Några tyckte det var gott, andra tyckte smaken var för svag och så är det kaffet var mildare i smaken och hade en svag ton av kakao…Lite som ljusrostat kokkaffe med en liten bit choklad i…

Själv drömde jag om råa, otorkade gröna kaffebönor. De som man blir bjuden på när man besöker någon i hans eller hennes shampa i trakten kring Viktoriasjön… De har en smak mellan sött och beskt och med en örtig ton. Och det vet väl alla att har man delat kaffeböna (varje kaffekärna består av två skålformade delar) med någon är man för evigt vän.

Mer om kaffe kan du läsa längre ner i bloggen om du klickar här och lite där.

Ps. Nescafé har inget ekologisk snabbkaffe däremot en fair trade variant, Partners Blend.

Annonser

Etiketter: , , , ,

6 svar to “Grönt kaffe med extra antioxidanter”

 1. Ivan L Says:

  Låter som en väldigt egendomlig produkarter sälja med hälsoargument. De som är kost- och hälsomedvetna, dricker de snabbkaffe till vardags? Skulle inte tro det. Snarare nyrostad espresso eller grönt te. Har aldrig druckit ett snabbkaffe som kommit i närheten av att kunna ersätta vanligt bryggkaffe.
  Handlar nog snarare om att produktionskostnaden minskar när man slipper rosta 30% av råvaran. Och den minskade kaffesmaken som detta ger bekymrar nog inte den egentliga målgruppen för snabbkaffe.
  Under andra världskriget gjorde man ”kaffe” av cikoria och råg.

 2. lottabrinck Says:

  Hur underligt den än låter så är ju faktikst kaffe en mycket bra källa av antioxidanter även om jag tror att det är bättre att äta flera olika sorters grönsaker, frukter och bär. Man får ju då flera olika sorters antioxidanter. Samma sak gäller för övrigt grönt te som inte heller innehåller så många olika.

  Det kan också vara bra att veta grönt kaffe innehåller större mängd antioxidanter per kopp än grönt te (enligt Nescafé har ännu inte fått deras källa – återkommer).

  Jag vill säga att jag inte helt ställer upp på deras nya produkt och är inte säker att den blir till en lika stor succé som i Frankrike och Australien. Men själv dricker jag ofta, varje vardag snabbkaffe – Änglamarks eko- och fairtrade märkta – på mitt kontor. Och jag gillar det. Även om Tanica snabbkaffe med nästan bara Robustabönan är största favoriten! Den smakar Afrika för mig och gynnar små kaffekooperativ vid Viktoriasjöns strand där kaffet odlas tillsammans med andra grödor i familjernas odlingar.

  Men jag dricker också bryggkaffe till frukost- cafe Organico, är suveränt till Kistavattnet- och moccakaffe efter maten på helgerna.Tror att alltfler dricker olika sorters kaffe.

  Det gröna kaffet är ju dyrare och det förklarar Nescafé med att det går åt större mängd bönor – det krävs mer bönor för få smak när man använder en del gröna bönor. Säkert bara en del av sanningen. Tror att hälsoargumentet gör att kaffet kan säljas dyrare.

 3. jens Says:

  Jag tycker detta är spännande.
  Gå in och kika på ett liknande exempel : http://www.fitnesscaffe.se
  Där har ni att jämföra med.!

 4. lottabrinck Says:

  Låter spännande med kaffe smaksatt med olika nyttiga örter. Och Italien kan de väl sitt kaffe förmodar jag.
  Kanske kommer vi att få se lika många olika sorters smaksatt kaffe som smaksatt te.
  Själv är jag lite svag för kaffe med en knivsudd malen kardemumma eller en aning kakaopulver. Fast inte till frukost.

 5. jens Says:

  Magnus Nylander har gjort en jämförande studie på Fitness Caffè.
  Med strålande resultat. Alltså gällande antioxidant kapaciteten.

  Vem som gjort studie på Nescafè vet jag inte.

 6. Patrik Says:

  Hallå! Om man upphettar kaffet, teet eller maten så försvinner ju antioxidanterna. Det spelar ingen roll om det är grönt innan, det blir förstört av upphettningen. Försök nu för en gång skull att försöka förstår detta sammanhang: Du dör om du har högre feber än 42 grader, likaväl som att du dödar din mat om du hettar upp den över 42 grader. Ät levande, inte död mat. Du får garanterat försprång i livet!

  Om ni vill bevara ALLA antioxidanterna + koffeinet kan ni blötlägga 1 dl vanliga, orostade bönor i 3 dl vatten i 24 timmar. Sila sedan av vattnet och smaksätt som ni vill. Lycka till 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: