Surr om superfruits

Nyponsoppa superfruits

Nyponsoppa superfruits

Superfruits är de där ofta mycket långväga och exotiska frukterna och bären som säljs med reklam som utlovar: Evig skönhet, bot mot alla typer av sjukdomar, långt och hälsosamt liv. Nej, det var kanske att ta i men nog tycks de ha i de närmaste ”överjordiska” kvaliter på hälsofronten. Det mesta är förstås bara balj och ett sätt att skinna oss.

(Skrev om dem i senaste tidningen Råd&Rön. Som vanligt var det massor som varken fick plats eller ansågs tillräckligt brett.)

Slående är i alla fall att det bäret som anses allra mest rikt på antioxidanter: Acai är ett tropisk djungelbär som i stort sett bara innehåller en kärna. Som förstås inte går att äta! Som bevis på Acais superförmåga anges ofta det mycket höga orac-talet. Men – och här döljs en stor bluff- i det värdet ingår även kärnan. Och det är framförallt den malda kärnan som är rik ppå antioxidanter! Hur högt orac-värde själva bärpurén innehåller får man dock aldrig reda på.

Men vad är då orac? Orac är ett värde på de ingående antioxidanternas förmåga att på labbnivå oskadliggöra en speciell, visserligen vanlig, men dock bara en av många syreradikaler (peroxyl) . Med andra ord ett ganska trubbigt mått eftersom det är just olika sorters syreradikaler som är bovarna bakom många sjukdomar som cancer, hjärt-kärl m.fl…

Antioxidanter är viktiga för vår hälsa. Men som sagt var se upp när du läser orac-tabeller. Kolla om det är frågan om malda, torra ingredienser – kryddor har ofta skyhöga värden men hur mycket äter man av dem? Några kryddmått kanske. Kolla vad som ingår i värdet? Äter du verkligen kärnan i acai och hur är det värdet för körsbär inbegriper det även kärnan?

Viktigaste kritiken är kanske ändå att orac-värdet inte säger något om vilken typ av antioxidanter som ingår. Somliga är mer potenta än andra och vad alla forskare är ense om är att det är viktigt med många olika antioxidanter. Hellre fler olika och något mindre än några få och högt orac-värde. Tänk också på att desto fler färger och färgstarkare ju bättre.

Underligt är att alla superfruits kommer långt ifrån och alla de som vi känner från tidigare får nya namn: Havtorn blir seabuckthorn, tranbär blir cranberry, physalis blir inca,  bocktörne blir goji, granatäpple blir pomegrate. Och när vi suktar efter en japansk yuzu (en super citrusfrukt) betalar japanerna  massor för  blåbär från Sverige. Ingen är profet i sin hemstad.

Summan av kardemumman:  Betala inte multum för juicen med några droppar acai eller färsk importerad guava. Vrålät istället svenska närodlade svarta vinbär, hallon och plocka (eller köp) svenska blåbär (har mycket mer antioxidanter än dyra stora amerikanska blåbär) och varför inte nypon. Tänk också på att du får mycket mer antioxidanter för pengarna om du köper äpplen och lök än dyra torkade gojibär.

Varför inte koka din egna hemlagad nyponsoppa på torkade nypon? (nypon tillhör tungviktarna när det gäller antioxidanter) ”Risenta” har ett sockerfritt pulver utan kärnor. Tänk bara på att barn under året inte ska få icke upphettad honung, kan finnas bakterier som deras magar inte kan ta hand om. Vi andra ska undvika att upphetta honung eftersom såväl enzymer, antioxidanter och nyttigheter förstörs i värmen liksom även smaken.

Det här behövs till 1 liter: 1 dl  nyponpulver, 1 msk maizena- eller potatismjöl, 3-4 msk honung (eller socker)

 • Gör så här: Vispa i nyponpulvret i  4 dl vatten. Vispa tills det är riktigt slätt.
 • Tillsätt 5-6 dl kokande vatten och koka upp under vispning, kyl snabbt genom att sätta i kallt vatten i diskhon.
 • När soppan är ljummen rör du i 3-4 msk honung. Fortsätt att kyla tills soppan är riktigt kall. Gör du din soppa så här bevaras all näring på bästa sätt.
 • Förvara i kylskåp. Det går att frysa en sats också…
Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

7 svar to “Surr om superfruits”

 1. CrimsonAnna Says:

  Mycket intressant. Vore kanske läge att köpa hem lite frysta svarta vinbär. Sådana här artiklar gillar jag.

 2. Ivan Liljegren Says:

  Bra skrivet! Instämmer fullständigt i att långväga ”superbär/-frukter” ofta är att gå över ån efter vatten. Vårt svenska blåbär är faktiskt ett fenomenalt hälsolivsmedel, betänk att en stor brunbjörn kan leva på det…
  Visst är det spännande med exotiska varor men med tanke på transportbehov och kilopris bör de förbli nischprodukter för speciella tillfällen snarare än vardagsmat.

  Vill i sammanhanget tipsa om de utmärkta djupfrysta blåbär, jordgubbar, hallon, havtorn mm som är odlade/plockade i närområdet, och som finns i snart sagt varje frysdisk. Enligt min mening är de mycket prisvärda och bra ersättning under den del av året när de färska bären saknas.

 3. lottabrinck Says:

  Visst är det härligt att många av den där svenska bären som forskare och näringsprofeter tidigare fnös över nu är i ropet. De innehöll ju nästan inga c-vitaminer (möjligen då svarta vinbär) men nu har de alla fått revansch. Bär är rena rama antioxidantbomberna. Desto mer skal ju mer antioxidanter.

  Och vad som är viktigt det ekologiska och det vilda som har svårare ”uppväxt” förhållanden är rikare på antioxidanter. De har det tuffare och växten utvecklar mer antioxidanter för att skydda sig. Tycks också vara så att frilansodlat ger högre halt antioxiadanter än växthusodlat!

  Viktigt är också att påpeka att antioxidanter i tablettform inte funkar. Spola genast ner alla kosttillskott med antioxidanter. Oftast innehåller de bara fyra, fem olika. I naturen finns runt 8 000! Ensidigt användning=överkonsumention av några få antioxidanter hämmar upptaget av övriga. Mångfald är lika viktigt om inte viktigare en stor mängd.

 4. Ivan L Says:

  Hehe, det var ord och inga visor!
  Kr 24,95 för en 200-gramspaket frysta havtorn känns som rena fyndet jämfört med vad en burk havtornsmarmelad kostar. Väntar bara på att någon ska upptäcka denna skillnad.

 5. Fel om superfrukter i DN Söndag! « Lotta Brincks matblogg Says:

  […] ”nyttigast” i Sverige medan blåbär är nyttigast i Japan. Har tidigare skrivit om superfrukterna.   Och om all geschäft och alla dimridåer som lagts ut om deras […]

 6. Acai bär som lurendrejeri och bluff. TopGrade Acai Berry, Extreme Thermo Cleanse & Colon Cleanse « BadGEAR Says:

  […] En bloggare som skrivit om acaibär och är ifrågasättande och ger tips är Lotta Brinck. […]

 7. Peter Says:

  Håller fullständigt med dig. Svenska blåbär är underbara och skogshallon är bland det absolut bästa jag kan tänka mig att äta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: