Kryddig köttgryta a la Kista

Högrev är ofta mycket prisvärt – mustig smak, lagom fett och ett förhållandevis lågt pris. Dessutom en köttdetalj som ofta blir över när vi väljer de fintrådigare och festligare detaljerna innanlår, filé, biff osv. Nästan klimatsmart med andra ord… 

Fick tag på ett kilo ekologiskt högrev (av nöt) för 99 kronor. Eftersom det är ett framdelskött krävs lång koktid men å andra sidan grytor blir oftast bäst om de får puttra länge på spisen.

Det här behövs för 8 stora portioner: 1 kilo högrev, 2 msk flytande margarin (”Kloka” ekologiskt) + 1 msk olivolja, 10 gröna kardemumma kapslar, 1 stjärnanis, 10 kryddnejlikor, 1 stor bit äkta kanel, 2 tsk salt, 3½ dl halvtorrt vitt vin, 1 liter grovt skurna rotfruktsbitar (i mitt fall morot, persiljerot, polka- och gulbeta), 3 gula lökar

  • Gör så här: Skär köttet i ganska stora kuber , 3×3 cm. Fräs i matfettet till vacker färg. Använd helst en stekgryta som rymmer hela rätten.
  • Tillsätt kryddorna, saltet och häll på vinet. Låt puttra under lock i 30 -40 minuter.
  • Skala och skär rotfrukterna i nästran lika stora bitar som köttet. Skala och halvera löken.
  • Häll grönsakerna ovanpå köttet. Låt puttra i ytterligare 20-30 minuter tills rotfrukterna är riktigt mjuka. Rör om.
  • Servera med klyftpotatis, couscous, bulgur eller andra kokta gryn.
  • Hemlagad persilje ”pesto” är gott till: Mixa rejält med slätbladig persilja, några salladslökar, 2 – 3 vitlöksklyftor till en grov massa. Späd med olivolja till lagom såsig konsistens. Smaka av med salt och peppar. 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: