Fredagsmys: Thailändsk gryta

Var på Thailändsk matafton med kryddföretaget Santa Maria och ett gäng matbloggare, facebookare och anda ”sociala medie aktiva”. Kände mig (var) äldst men också mest materfaren. Intressant att se hur företagen använder nätet för att sprida sina produkter. Så var inte förvånad om det dyker upp en massa thailändska recept är och var.

Tänkte inte ge ett Santa Maria recept men likt förb–nat en thailändsk rätt så något har de trots allt uppnått. Den här grytan har jag lagat långt innan det var lätt att få tag på citrongräs, kaffirblad och riktigt het och bra green thai curry. Så visst kan ni använda citrongräs och kaffirblad men jag tycker trots allt att rivet limeskal och färskpressad limesaft är tillräckligt bra ersättningar och dessutom betydligt billigare. Numera gör jag dock alltid gryta med en riktigt het curry direktimporterad från Thailand via Möllan och min dotter A.

Det blir förstås bäst med hela räkor som du skalar själv men från tidsynpunkt är färdigskalade räkor och crabstciks (ett sätt att få det lite billligare) helt okey tycker jag.

Det här behövs till 4-5 portioner: 1 burk(ca 350) skalade räkor i buljong, 1 burk(ca 350 g) crabsticks i buljong, 2 små (500 -600 g tillsammans) zucchini, 1 grön paprika, 2 salladslökar, 2 vitlöksklyftor, 1 msk olja, 1-2 tsk green thai curry, 2 msk fishsauce, 4 dl kokosmjölk, 3-4 msk socker, 2 limefrukter, 1 dl färsk koriander

  • Gör så här: Skär zucchinin i halvmånar. Dela paprikan, skär bort kärnhus och strimla fint. Strimla salladslöken. Skala och skiva vitlöken.
  • Hetta upp 2 matskeder av det tjocka översta lagret på kokoksmjölken och fräs grönsaker och lök  lätt i det.
  • Klicka i currypastan och häll på fishsauce. Späd med kokosmjölk. Koka upp och låt sjuda.
  • Tillsätt socker, rivet skal och saft av limen. Koka tills grönsakerna mjuknat.
  • Lägg i räkor och crabstick.
  • Skölj koriandern noga och använder du rötter och stjälkar var extra noga. Det är här den mesta smaken sitter men också mesta sanden/jorden. Grovhacka och lägg i koriandern.
  • Smaka av. Det kan behövas mer av det mesta. Vill du att grytan mer ska bli en soppa späd med räkbuljongen.
  • Var klimatsmart och nobba riset och risnudlarna. Ersätt med andra nudlar.

Ps. Köper du en Thai green curry från en ”vanlig” kryddfabrikant kan du behöva öka mängden till det dubbla, tredubbla.

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Fredagsmys: Thailändsk gryta”

  1. Emma-Lou Says:

    Tack🙂 Nja, tyckte inte maten var medioker, utan gillade det mesta faktiskt🙂 Dock var satayaspetten lite smått torra. Annars gillade jag det🙂 Tycker väldigt mycket om asiatisk mat och lagar eget hemma, har många olika wokrecept upplagda i bloggen (kyckling, fläsk, oxfilé, veg)🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: