Kycklingfilé med grapefruktsås

Visst längtar man efter syrliga, c-vitaminrika och allmänt nyttiga citrusfrukter så här års? Själv gillar jag att använda citrus i mat. Än doldis i matsammanhang är grapefrukt. Pröva grapefrukt i såsen till kycklingen.

Det här behövs till 4 portioner: 4 kycklingfiléer, 2 mellansstora morötter, 1 bit kålrot (100 g), 1 rotpersilja eller palsternacka, 4 mellanstora potatisar, 1 liten purjolök, 1½ tsk salt,2 krm peppar, 1 kvist färsk rosmarin eller 1 ½ tsk torkad, färsk persilja, Grapefruktsås: 1 blond grapefrukt, 3 dl spad från kycklingkoket, 1 ½ msk potatismjöl, 3 msk smör 

  • Gör så här: Skala och skär moroten, kål- och persiljeroten i tunna strimlor. Potatisen ska skäras i klyftor.
  • Snitta och skölj purjolöken mellan bladen. Skär i strimlor.
  • Koka upp en  halvliter vatten med salt, peppar och rosmarin i en kastrull eller traktörpanna.
  • Skölj av kycklingfiléerna och lägg i dem när vattnet kokar. Lägg också i rotfrukterna och potatisen i kastrullen.
  • Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Lägg på lock och låt sjuda tills kycklingbrösten är genomstekta och rotfrukterna är mjuka. Det brukar ta cirka 12–15 minuter.
  • Låt purjoringarna koka med de sista 3–4 minuterna.
  • Gör såsen: Sila av 3 dl av kokspadet och blanda det med den pressade saften från grapefrukten. Vispa också i potatismjölet.
  • Koka upp under omrörning. Drag från värmen och rör i smöret.
  • Rör ner en rejäl dos persilja i såsen och strö generöst med finhackad persilja på kycklingen och de kokta rotfrukterna. 

Ps: Var försiktig med grapefrukt om du äter Varan eller andra blodförtunnare. Grapefrukt förstärker den blodförtunnade effekten rejält och risken för hjärnblödning ökar.

 

Tips: I den rätten passar det utmärkt att ersätta kycklingfiléerna med quornfilé om man vill äta vegetariskt. Tänk bara på att quornfilérna redan är ”kokta” och bara behöver värmas. 

 

Etiketter: , ,

2 svar to “Kycklingfilé med grapefruktsås”

  1. Anja Says:

    Men vad ska man då ersätta kycklingspadet med? Grönsaksbuljong? spetsad med soja?

  2. lottabrinck Says:

    Det låter som en utmärkt idé. Eller varför inte skära ner några champinjoner?

    Har du prövat att på japansk vis koka med en bit kombualg? Det ger en lite speciell nästan metallisk smak.

    Mycket gott men ta inte för stor bit och använd inte kombualgen för ofta. Den innehåller jätte mycket jod som i stora doser och alltför ofta inte riktigt bra. Men ett par gånger en månaden är okey.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: