Fredagsmys – spansk omelett

Tortilla Española är en mina favoriträtter. Passar till allt och vid alla tillfällen – i små kuber till drinken, mellan två brödskivor som lunch, på ett buffébord men också som fredagsmysmat tillsammans med bröd, god torkad skinka, chorizokorv, inlagda kronärtskockor, oliver, spenatsallad med hackade valnötter/hasselnötter och några droppar  valnöts/hasselnötsolja och balsamvinäger, fänkålssallad (eller bara skivad fänkål och apelsin, rödlök och basilika) och all annan sådan där plockmat som passar bra till ett glas rött när arbetsveckan lider mot sitt slut en vinterfredag.

Vanligtvis lagar jag min tortilla på kokt potatis men orginalet görs oftast på rå potatis. Riktigt små tärningar potatis får mjukna i olivolja. Blanda ner hackad lök på slutet. Var noga med att hälla bort överflödig olja från potatisen och löken annars blir det för flottigt och inte alls gott.

Det här behövs till 4 portioner om tortillan serveras tillsammans en massa annat: 6-7 ägg (beror på storleken), 1½ mellanstor lök, 6-7 potatisar, 1½ tsk salt, olivolja, svartpeppar

  • Gör så här: Skala potatisen och löken. Skär i fina bitar. Om potatisen är rå stekt den mjuk utan att det tar alltför mycket förg i olivolja och lägg i hackad lök på slutet.
  • Om du har kokt potatis låter du bara löken steka i olivolja. Skalar och skär potatisen i bitar.
  • Så själva omeletten: Vänd ner potatisbitar, lök, salt i de uppvispade äggen. 
  • Hetta upp några matskedar olivolja i en stekpanna, helst med s.k. nonstick panna typ teflon.
  • Häll i ägg-potatissmeten, sänk värmen till 1/3 effekt. Peta/lyft lite i äggsmeten då och då så att ”ostelnad” smet kan rinna ner mot bottnen och stelna.  
  • Lägg gärna på lock och grädda tills tortillan har stelnat längs kanten och kan vändas upp och ner på en tallrik  (det gör inget om tortillan går sönder lite).
  • Låt tortillan åter glida ner från tallriken i stekpannan med den ogräddade sidan ned. Stek i ytterligare några minuter.
  • Vänd upp igen eller servera direkt ur pannan.     

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Fredagsmys – spansk omelett”

  1. Julmatsbonus – trött på julmat? « Lotta Brincks matblogg Says:

    […] kokt potatis: Varför inte en spansk tortilla eller gammaldags potatisbullar. Den senare gör du så här: Mosa potatisen, rör i ett uppvispat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: