Skummande ägg- och citronsås till kolja

Helt ovetande om att årets kockar fick en torsk i överraskningsnätet köper jag torskfisken kolja när det är dags att handla veckans färska fisk. Var så super sugen på grekisk  ägg- och citronsås. Ni vet det där skummande, fluffiga såsen med ren citronsmak. Len som en zabione. Och till den ska det vara en fin, vit fisk tycker jag.  Egentligen ska den kokas i en riktig smakrik buljong eller rättare det är ägg- och citronsåsen som blir bäst med en bra buljong.  Tiden eller  ingredienserna tilll en riktig fiskbuljong  fanns inte. Det fick bli lök, svartpeppar, fänkålsfrön och en tärning fiskbuljong…Önskade att jag haft en stjälk selleri.

Det här behövs till 4 portioner: 700-800 g filé av torsk, kolja eller annan vit, fast fisk, 1 gul lök, några svart pepparkorn, 1 tsk fänkålsfrön, 1 tärning fiskbuljong, ½ tsk salt. Ägg- och citronsås: 2 ägg, rivet skal av ½ citron, saft från 1 citron, 3 dl  fiskbuljong

  • Gör så här: Skölj av fisken. Dela i portionsbitar.
  • Koka upp knappt 1 liter vatten med skivad lök, svartpeppar, fänkål, buljong och salt.
  • Lägg i fisken. Se till att buljongen täcker fisken, om inte fyll på med mer vatten. Koka upp och låt sjuda på svag värme i 4-5 minuter.
  • Förbered äggsåsen: riv citronskalet, pressa citronen och vispa ihop med äggen till en fluffig sås.
  • Sila av 3 dl buljong från fisk koket.
  • Vispa i den heta buljongen i citronäggsåsen medn du samtidigt värmer. Vispa hela tiden tills såsen tjocknat något och blivit skummig.
  • Så njut den kokta fisken med kokt potatis, gärna kokta grönsaker och så såsen, i överflöd. 

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Skummande ägg- och citronsås till kolja”

  1. Gela Says:

    Vad gott det lät. Ha en fin fin helg/Gela

  2. lottabrinck Says:

    Ja, det var verkligen jättegott. Brukar tycka att fisk smakar så bra i sig själlv att det inte behövs så mycket till. Men just den här härligt friska såsen gör susen.
    Vad härligt det är med all snö. Järvafältet är så vackert just nu. Svårt att veta i vilket århundrande man befinner sig när man tar en tur på fältet.
    Trevlig helg tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: