Lunchmacka a la Omega 3

Har just njutit av min favorit bland lunchmackor: Ciabatta med brissling eller sardiner i olja, skivad rödlök, skivad tomat och en näve färsk spenat.

Nyttigare och godare kan det knappst bli. Se bara till att ciabattan är äkta och ingen bake off variant. Jag köper min från Konsum Rådhuset som bakar den själva med hjälp av surdeg. Halverar den och mosar på 1 ask konserverad ”Brissling i rapsolja” dvs. skarpsill, lägger på tunt, tunt skivad rödlök, en skivad spansk tomat och så en näve babyspenat från Italien. Avslutar med en apelsin. Mums

Men glöm inte att låta oljan rinna av från den konserverade fisken. Klappa gärna bort oljan med hushållspapper. Den smakar läskigt och får en besk smak när den härsknar.

Skarpsill (brissling och ibland kallad ansjovis) tillhör de fiskar vi ska äta mera av: Bra med EPA och DHA (långkedjiga omega 3 fettsyror) och ingen risk för utfiske finns utan tvärtom. Det behövs fiskas mer ansjovis så att torsken får chans att växa till.

Tyvärr är tomaterna bleksiktiga och långväga men ett bättre alternativ än växthusodlade från Sverige, Finland eller Holland så här års. Samma sak kan man säga om det ekologiska spenaten från Italien…

Såg ni förresten hur ”Landet Brunsås” beklagade sig över långväga mat utan att reflektera över att avståndet sällan är största energiboven – om varorna transporteras med båt. Växthusodling, förvaring och transport i kylbilar, användandet av maskiner i jordbruket och konstgödsel är de stora bovarna. Största problemet (energimässigt) med den djupfrysta fiskgratängen är den mycket långa tiden i ugnen…Och om de tog jeepen eller cykeln när de handlade den.

Konsumentföreningen i Stockholm visade för något år sedan med hjälp av livscykelanalyser att det inte var någon större skillnad på broccolin från Spanien och Ecuador. Då hade man tittat inte bara på tranportlängden utan också transportsätt, hur odlingen gick till, vattenanvändning osv. Behöver jag säga att det var mer handkraft i Eucador.  

Trist att de tar till så lätta knep när de kritiserar den frysta färdigmaten.  Är det inte fördjupade kunskaper vi behöver och inte förenklade fördummade resonemang?

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: