Gyllene saffransbönor

Hittade ett kuvert  saffran från i julas och blev så sugen på dessa saffransbönor. Det skyhöga saffranspriset har ju gjort att man drar sig för att köpa saffran…men nu har jag alltså ett kuvert. Hurra.

Det här behövs till 4 stora portioner: 5 dl kokta (2 dl okokta) bruna eller vita bönor, 2 msk olivolja,  1 kuvert (0.5 g) saffran, 1 krm chiliflakes, 1 tsk hela kryddnejlikor, 1 tsk torkad koriander, 1 vitlöksklyfta, 1 stor gul lök, 1 burk konserverade tomater, rivet skal från 1 apelsin, 1 kanelstång, 1 stor morot, 1 bit (200 g) kålrot, 1 persiljerot eller palsternacka, 2 äpplen, 6 torkade aprikoser, ½ dl russin

  • Gör så här: Lägg bönorna i blöt kvällen innan. Koka dem i nytt osaltat vatten tills de är mjuka men inte börjat spricka.
  • Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt saffran, peppar, nejlikor och koriander. Pressa i vitlöken och lägg i grovt hackad lök.
  • Häll på konserverade tomater, rivet apelsinskal och lägg i kanelstången.
  • Skala morötterna och de andra rotfrukterna. Skär i slantar och mindre bitar.
  • Koka rotfrukter och den torkade frukten tillsammans med tomaterna och kryddorna tills rotfrukterna är mjuka cirka 25 minuter.
  • Skär äpplena i klyftor och låt dem och bönorna koka med de sista 10 minuterna.

 

  

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: