Taco på vårt vis

Tacos var fredagsmysmat hemma hos oss när barnen var små. Och det viktiga var att alla kunde plocka ihop sina tacotallrikar. Och även om måltidshistorikern i ”Landet Brunsås” sa att barn gillar tacos för att det smakar lika varje gång tror jag inte att detta gällde hemma hos oss. Här smakade den nämligen inte  lika jämt utan det var just detta att kunna bestämma själv vad man ville rulla in i tortillan eller äta till nachosen som var tjusningen med tacos…  

Det fanns alltid både mjuk tortilla och knapriga nachos. På bordet dominerade dock de olika skålarna med tillbehör som : Tomathack och tomatsalsa, hemrört avokadomos (vi bara mosade ihop avocado med pressad citron och vitlök samt några droppar olivolja), strimlad sallad och paprika, skivad gurka och hyvlad morot. Ibland skålar med majskorn och skivade färska champinjoner. Somliga ville ha riven ost medan andra föredrog gräddfil. Jag stekte också alltid svarta bönor. Ingen tacomåltid utan svarta bönor under mitt tak…

Det här behövs till 4 portioner ”frijoles refritos”: 1 burk (4-5 dl kokta) svarta bönor, 1-2 msk rapsolja, ½ tsk spiskummin, 3-4 msk tomatsalsa av något slag.

  • Gör så här: Hetta upp oljan i en stekpanna.
  • Häll i bönorna, strö över spiskummin innan pannan blivit alltför het.
  • Mosa bönorna medan du värmer dem och spetsa på slutet med tomatsalsa.

Och så förstås salsa cruda. Det här behövs till 4 portioner: 4-5 färska tomater, 1 mellanstora rödlök,  2 mindre vitlöksklyftor, 1 färsk röd chilipepparfrukt av inte alltför stark sort eller ½ – 1 tsk chili flakes, salt, 1 lime, färsk koriander eller basilika

  • Gör så här: Dela tomaterna och gröp bort kärnorna. Finhacka dem.
  • Skala och finhacka rödlök och vitlök.
  • Dela chilippeparfrukten, skär bort mellanväggar och kärnor men spar dem. Det är i mellanväggarna och i viss mån kärnorna som hettan sitter. Finhacka chilipepparfrukten.
  • Blanda tomater, löksorterna och chilipepparfrukten. Smaka av. Behövs mer styrka? Finhacka/stöt lite av mellanväggar och kärnor och tillsätt lite.
  • Salta lätt och pressa över limen. Låt gärna stå  ½ – 1 timme så ”saftar” sig tomaterna.
  • Rör ner rejält med finhackad koriander när det är dags att servera salsan.

Tips: Är tomaterna dyra, trista och finns de bara som växthusodlade (dvs från Nordeuropa och Holland) så här under vintern kan du i stället fräsa lök, vitlök, chili och blanda med en burk körsbärstomater.  Smaksätt med salt, pressad lime och koriander.

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Taco på vårt vis”

  1. Recept Says:

    […] https://lottabrinck.wordpress.com/2010/01/22/taco-pa-vart-vis/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: