Lax i len tomatsås

Telomererna fick mig att välja lax till middag. Morgonens nyhet att telomerna förlängs av långkedjiga Omega 3 fettsyror styrker förstås tesen att fisk och fet fisk är viktiga för vår hälsa. Telomererna är den yttersta delen av kromosomerna. De nybildar och reparerar celler och skyddar därmed mot åldrande och död. Desto längre telomerer ju lägre biologisk ålder och bättre hjärthälsa.

Lax är ju dessutom eller kanske framförallt gott och när butiken skyltade med extra lågt pris slog jag till på ett knappt kilo. Av merparten, 500 – 600 g, kokade jag en snabb gryta med tomat, purjo och några matskedar creme fraiche. Resterade saltad jag in och de ska bli en variant av laxpudding.

Det här behövs till 4 portioner: 500-600 g laxfilé, 1 förpackning (400-500 g) passerade tomater, 1 liten purjolök, 3 msk vetemjöl, 1 dl mjölk, 3-4 msk creme fraiche, 2 krm chiliflakes, 1 tärning fiskbuljong, ½ tsk socker, 1 pressad vitlöksklyfta,  salt

 • Gör så här: Skär laxen fri från skinn ochg dela i 6-8 portionsbitar. 
 • Snitta purjolöken längs med, skölj bort sand mellan bladen och strimla fint.
 • Vispa ihop passeerade tomater med vetemjöl, mjölk och creme fraiche i en gryta som rymmer hela rätten.  
 • Koka upp under omrörning.
 • Lägg i det mesta av purjon, men spar lite grönt till garnering, chiliflakes, smulad fiskbuljong, socker och pressa i vitlök. Lägg i laxbitarna.
 • Koka åter upp och sjud i 5-6 minuter tills laxen är genomkokt.
 • Smaka av med salt och garnera med purjostrimlor.
 • Servera med kokta gryn eller pressad potatis och salladstallrik.

      Ps: Ännu snabbare går det förstås om du låter fisken koka i färdig tomatsoppa från kyldisken.  

Tips: Bygg gärna ut såsen med finstrimlad fänkål och garnera med svarta oliver och kanske även några halvor körsbärstomater.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Lax i len tomatsås”

 1. John Schütte Says:

  Funderade du på problematik runt odlad lax när du slog till på ett kilo? Till exempel att de ges antibiotika som skadar miljön, dig och mig och valar, delfiner havsörnar osv? Eller att alla laxodlingar i Norge släpper ut lika mycket orenad avföring som 14 miljoner människor? Eller att bottnen under odlingarna dör och man vet ännu inte hur lång tid de tar att återhämta sig. Eller att odlingarna sprider sjukdomar bland vild lax och öring vilket har lett till att 117 (!!!) norska laxälvar har stängts från allt fiske). Eller funderade du på att odlad lax numera är ett genmodifierat missfoster som kan liknas övergödda broilers? Visste du att laxodlingarna utanför Chile släpper ut så mycket antibiotika att valarna får bölder? Visste du att laxodlingarna slår ut marina ekosystem i en fruktansvärd hastighet? Eller att man fångar massor med foderfisk som är en del av ekosystemet (fåglars mat tex) för att mata odlad lax?

  Omega3 finns i all fisk och även i grönsaker och kött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: