Hälsa via medelhavskost

Lyssnade igår på Mai-Lis Hellénius, professor i cardiovaskulär prevention och den förste i Sverige som skrev ut motion på recept. Hon pratade om sin nya bok: Hälsosam livstil och det goda livet,  ICAbokförlag:

Inspirerande och intressant. Hon menar bl.a. att smör och grädde inte är vägen till hälsa utan förespråkar som forskare och läkare medelhavskost. Det är den som har bäst evidens för hälsa. Och visst verkar det väl troligt att Medelhavskosten, om man med den menar den som folk åt framtill 70-talet på Kreta, är den bästa vägen till hälsa:

 • Bra fettkvalitet dvs. olivolja och marina oljor från fet fisk men också en del fleromättade fettsyror från spannmål och nötter
 • Mycket baljväxter
 • Mycket frukt och grönt, särskilt gröna blad
 • Måttligt med alkohol, något glas som måltidsdryck
 • En hel del bröd och spannmål, mest fullkorn och med lågt GI
 • Lite kött och framförallt lite charkprodukter. Välj istället fisk, skaldjur, kyckling och ägg
 • Lite mjölk och mjölkprodukter

Enligt Antonis Kafatos, professor i preventiv medicin och nutrition, University of Crete, bestod 85 % av den kretensiska kosten av vegetariska råvaror.  Dessutom medförde livet på Kreta mycket vardagsrörelse. Kretensaren i gemen gick långt in på 60-talet 13 kilometer dagligen. Det mina vänner som har stegräknare är över 20 000 steg om dagen! Något annat som sällan påpekas när man pratar om kretensiskt hälsoliv är att landlevande snäckor av olika slag ofta (åtminstone jämfört med kött) förekom på menyn.

Att sedan kretensarna rökte som skorstenar och gärna åt honungsdrypande sötsaker och kakor tycks ha spelat mindre roll. Ni vet väl att sockersöt kanderade frukt är av kreteniskt ursprung och heter så efter det gamla namnet på staden Chanea – Kandia. Fast jämfört med hur ofta vi svenskar slickar i oss  smågodis och annat sötat slakteriavfall var sötsakskonsumentionen hos gemene man på Kreta säkert betydligt mindre.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2 svar to “Hälsa via medelhavskost”

 1. Jeanette Says:

  hm, hon menar då alltså att vi ska äta frukost som man oftast gör runt Medelhavet också, en slät kopp kaffe, ev med mjölk och mycket socker i, Till det, i bästa fall en croissant med söt marmelad eller bara en söt kaka. Eller väljer hon bara ut det som är bäst ur medelhavskosten, i så fall är ju hon inte trovärdig, man man inte bara ta ut en del ur en diet och sedan förespråka den.

 2. lottabrinck Says:

  Nej hon menar inte kaffe med socker och feta crossianter alltså inte dagens gängse ”medelhavskost” som möter oss på turistorterna. Utan den ”Medelhavskost” som åts på Kreta i mitten av 1900- talet och framåt: och det är också den som är nyttig och som i vetenskapliga undersökningar visat sig vara nyttig. Hon har inte hittat på något som hon tycker passar utan med evidens menas att det finns oantastliga undersökningar.

  Det är frågan om en hel kost; där frukosten visserligen inte var stor men som innehöll grovt, ofta surdegsjäst bröd, vit färskost, kanske lite nötter, oliver eller ägg och frukt: Och sedan kaffe. Socker har ju ofta varit dyrt i traditionella samhällen som det var säkert mycket lite socker…
  Ville du ha bättre frukost kanske du ska försöka med svensk medelhavskost: dn s.k. nordiet: http://www.cisionwire.se/lantmannen/r/nordisk-kost—lika-nyttig-som-medelhavsmat,c9146731

  Du kan också läsa om den här på min blogg: https://lottabrinck.wordpress.com/2011/02/21/den-nya-nordiska-maten-skyddar-hjartat/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: