Masala med lamm och spenat

Suget efter kryddor, exotiska kryddor är stort efter julens milda smaker. Jag gillar nordiska smakar och nordisk matlagning men visst saknar man hettan och kanske framförallt det stora inslaget av gröna råvaror som maten från köken i Indien, Mellanöstern och Medelhavet har.

Försökte mig på att koka en masala med lamm, kvitten, spenat och kokosmjölk. Inte för att jag någonsin åt lamm under mina veckor i Kerala, södra Indien. Jo, kanske förresten under besöken i Backwater och Cardamon County åt vi lamm någon enstaka gång. Det var mest vegetariskt, kyckling, fisk och skaldjur…

Svårt att översätta receptet till svenska förhållanden eftersom kryddblandningarna kommer direkt från kryddstaden Kumily och ibland är innehållet höljt i dunkel men det handlar om olika sorters masala – garam masala och den hetare kerala masala. Här kommer i alla fall ett försök men håll koll på hettan! Kryddorna får mer smak om det fräses i olja men börja försiktigt med masalasorterna. Blandar du dem i lite oljan innan de tillsätts kan du röra i dem i ett senare skede.

Det här behövs till 4 portioner: 700-800 g lammbog med ben, 1 stor gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 stort kvitten äpple eller 2 vanliga, 2 cm färsk ingefära, 2 msk kokos- eller rapsolja, 2-4 tsk garam masala + kerala masala, 1 tsk hela nejlikor, ½ tsk anis, 8-10 kardemumma kapslar (helst gröna som generellt sett har högre kvalitet), ½ tsk hel koriander, några små bitar kassiabark* ( eller ½ hård ”kanelstång”), ½ tsk salt, 1 burk (400 g) kokoksmjölk, 200 g färsk hel spenat   

  • Gör så här: Skär köttet benfritt och i ganska små bitar.
  • Skala och finhacka lök, vitlök och färsk ingefära. Skölj och skär kvittenäpplet i knappt bitsockerstora bitar.
  • Stöt de hela kryddorna grovt, peta bort en del av höljerna från kardemumman.
  • Hetta upp oljan i en stekgryta. Häll i kryddorna, fräs och rör om tills det börjar lukta Indien.
  •  Häll i kött, lök, vitlök och kvitten. Fräs under omrörning.
  • Häll på någon deciliter vatten och salt. Lägg på lock och låt puttra i 35-40 minuters tills köttet är mjukt. Späd med en del av kokosmjölken under tiden.
  • Skölj spenatbladen noga. Har du fått tag på frilansodlad är det ofta sand och lera i bladvecken. Strimla grovt.
  • Lägg spenaten i en kastrull med en bottenskyla vatten. Lägg på lock och sätt på högsta värme. Låt spenaten smälta ner i sitt eget spad. Du kan behöva rör om någon gång under tiden. 
  • Vänd ner spenaten när köttet är mört och häll på resten av kokosmjölken. Låt bara koka upp.
  • Servera med citronris eller om du är klimatmedveten citronkokt kamutvete (se ovan), snabbraita med yoghurt, skivad banan, aningen chili och senapsfrö. Chutney är också gott till.

Veggotips: Ersätt lammet med 2 dl gröna (=grå) linser. Skölj dem noga och häll i  grytan efter att lök, kvitten har fräst. Tänk på att späda med mer vatten eller ännu hellre grönsaksbuljong.

* Kassiabark (eller Cassia) är små bitar av den grova barken från det oäkta kanelträdet. Ofta är det kassia du får när du köper kanelstång och den färdigmalda kanelen görs på kassia i Sverige. Kassian passar bäst i olika heta grytor och i matris. Den äkta kanelen är att fördra i söta rätter tycker jag. Den äkta kanelen är sprödare och fetare och har inte alls kassians bittra eftersmak.

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: