Svartvinbärspaj med mandel och kardemumma

Här kommer ett recept för er som gillar syrliga citronpajer men som hellre använder er av lokala råvaror än importerade. Varför inte ersätta citronerna med nordens egen suveräna syra i form av svarta vinbär? Pajen eller kakan blir härligt frisk med en ton av kardemumma och själva mördegen trevligt knaprig av mandel. Byt gärna mot hasselnötter om du gillar och sällskapet tål dem.

Hur mycket socker du ska smaksätta vinbären är en fråga om tycke och syratålighet men också om bärsort. Vissa bär är syrligare än andra. Mina som mognat vid Fäbodtjärn är en gammal lite sötare sort och den mindre mängden socker är tänkta för likartade. Tänk också på att färska bär smakar mindre syrligt än frysta och upphettade. Jag tror det händer något med sockerarterna när bär/frukter värms eller fryses. Kan det vara det sötare fruktoset som omvandlas till glukos? Någon som vet?

Det här behövs till en paj (ca 25 cm i diameter): 4-5 dl frysta svarta vinbär (färska när så säsongen bjuder), 4-6 msk socker, 2 tsk potatismjöl, 1 ½ tsk finstött kardemumma  Pajdeg: 1 dl hel sötmandel, 1 3/4 dl vetemjöl, 3/4 dl socker, 175 g kallt smör, 1 äggula

  • Gör så här: Låt de svarta vinbären tina direkt i pajformen, antingen i rumstemp eller på tiningsläge i mikron. Strö över socker, potatismjöl och finstött kardemumma. Blanda om.
  • Dags för pajdegen. Lägg hel mandel, vetemjöl och socker i matberedare med kniv. Kör till grovt hack. Eller hacka ihop förhand.
  • Skär det kalla smöret i små bitar och lägg i beredningsskålen. Häll också i äggulan. Kör snabbt till smulig deg. 
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Strö pajdegen över de svarta vinbären.
  • Grädda till en anings färg i  20-30 minuter.
  • Hemlagad vaniljsås eller en god vaniljglass är gott till men inte nödvändigt.

Bonustips: Fryst in äggvitan eller häll i en burk med lock och ställ i kylskåp. De klarar sig åtskilliga veckor och kan användas i pannkaks- eller omelettsmet men också göra köttfärsbiffar och -bullar lite porösare.   

Tips: Har du inte tid och lust att koka egen vaniljsås? Välj vaniljvisp. Det är den godaste ersättningen. Antingen för söt men just till denna syrliga paj inget större problem.

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: