Köttfri torsdag

Sedan länge är torsdagen köttfri om man följer mitt matschema över veckans vardagar. Önskade att det var jag som inspirerade den Belgiska staden Gent som SR: klotet berättar om. Här serveras nämligen grönsaksrätter dvs  köttfria måltider på just torsdagarna inom skolomsorgen och i andra offentliga matsalar.

Bra idé. Vilken svensk kommun blir först ut att erbjuda sina matgäster att aktivt bidra till minskningen av växthusgaser genom att bjuda köttfritt en dag i veckan?

Köttkonsumentionen står för 18 % av alla växthusgaser. Fortsätter vi att öka vår köttkonsumtion och skulle resten av världen äta lika mycket kött som vi gör slutar allt med katastrof. Utsläppen från enbart köttkonsumtionen kommer då att vara fördubblade till år 2050. Och ännu snabbare går det om man äter så mycket som Usas medborgare gör

Hur gör man då för att minska på köttet? Dels kan man ju ta mindre portioner. Varför inte koka en gryta med lite kött och mycket lök, grönsaker, rotfrukter och baljväxter? Och varför inte äta mindre biffar och större salladstallrikar? Eller så smyger man in köttfria alternativ av husmanskost som raggmunk utan fläsk, broccoli- eller purjolöksgratäng med ostsås men utan bacon, spenatsoppa med ägg, grön ärtpuré, gröna dolmar. Eller varför inte införa flera ”nya” köttfria rätter på menyn som chili med bönor, pasta med spenatsås, pytt med rotfrukter och svamp, linssoppa, tagine med kikärter och grönsaker…

Och skaffa er en bra och glad vegetarisk kokbok. Ingen som är snål med kryddor och smak utan en härlig generös med mycket färggranna grönsaker och härliga baljväxter. Ta en kokbok som är tänkt att fungera också en vardag. Festkokböcker är visserligen bra för inspiration men går inte använda om de har tidskrävande recept med specialingredienser och långväga råvaror. De är just bara bra till helgmatlagningen.

Glöm inte att det är de många vardagarna som är avgörande för miljön, hälsan och plånboken.   

Starta lite lätt med tex: Röd linsgryta med broccoli och fårostkräm. För recept se ovan.

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Köttfri torsdag”

  1. eriksjos Says:

    Nåt tips på bra vegetarisk kokbok?

  2. lottabrinck Says:

    Ledsen att du fått vänta på svar men jag har försökt göra lite efterforskningar.
    Några av mina favoriter är:
    * Med mycket grönt i köket, Markus Aujalay, Natur och kultur. http://www.nok.se
    * Veg paradiso (vegansk) Pia Hall, Natur och Kultur
    * Ät dig frisk med grön mat, Kåre Engström & Ola Johansson.
    http://www.prismabok.se
    * Vegetariska Kokboken. Inga-Lisa Sundqvist, Ica bokförlag, http://www.formapg.se

    Och sedan är jag fräck nog att föreslå min egen: Det vegetariska köket, http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2007/Host/brinck_lotta-det_vegetariska_koket-kartonnage/
    Som förstås, enligt min mening, har godaste maten, de mest parktiska recepten och bästa näringsläran…

    Kommer med fler tips lite senare idag.
    Gröna hälsningar Lotta

  3. CrimsonAnna Says:

    Jag skriver under på din ”Det vegetariska köket” av tre skäl-den är anpassad för svenska förhållanden, den är uppdelad efter kök och den känns ”pang på rödbetan”.

    Jag passar också på att tipsa om Eva Strands ”Snabblagat vegetariskt” från Ica Bokförlag. Där finns en del guldkorn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: