Välj joderat salt

Jodbrist lider vi generellt sett inte av i Sverige eftersom vi sedan 30-talet har joderat bordsaltet. Dessutom får våra kor jod i fodret. Mjölk blir därmed en jodkälla.

Men i takt med att alltfler väljer färdigmat från industrin, ofta äter restaurangmat och byter det vanliga bordssaltet mot flingsalt kan brist på jod bli ett problem. Tyvärr använder industrin och restauranger sällan joderat salt. Det är aningens aning dyrare och anses ge en bismak, vilket är rent ut sagt bullshit. 

Fisk, skaldjur, alger innehåller bra med jod tillskillnad från havssalt där nivån är 1/3 så hög som i joderat salt. En liten varning dock för alger. Algerna nori (som använts till sushi) och wakame kan ätas dagligen utan att halten jod blir skadligt hög. Däremot kan andra alger som t.ex. Kombu ge för mycket jod om de äts dagligen.

Kolla  ditt örtsalt och flingsalt och välj de varinter som är joderade eller havssaltbaserade.

Ta för vana att alltid använda joderat salt i matlagningen. Fling- och örtsalt är gott men i pastavattnet, köttgrytan är det bortkastade pengar att använda sig av dessa dyra läckra saltkristaller. Ingen kan känna skillnaden! I tomatsallad ja, och vid saltningen vid bordet ger flinsaltet en annan sälta men inte i själva matlagningen. Särskilt viktigt är det förstås med joderat salt om du inte äter fisk, skaldjur och mjölkprodukter.

Varför behöver vi då jod? Jod är det enda nyttiga med salt och näringsmässigt enda anledning till att tillsätta salt i maten. Klassisk jodbrist utrycker sig som struma. En sjukdom som vi i Sverige tillskillnad från resten av världen ser mycket sällan just beroende på det svenska joderingskravet. Mildare jodbrist kan uppträda som frusenhet, nedstämdhet och låg  ämnesomsättning. Djupare brist ger nervskador. Att få i sig tillräckligt med jod är livsviktigt för gravida och ammande. Svår brist kan skada den mentala utvecklingen hos fostret och det lilla barnet.

Självklart borde joderat salt vara ett kvar vid nyckehålsmärkning!

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: